Siniša Mali: Poslodavci za "Moju prvu platu" oglasili 13.500 radnih mesta!

24.09.2020

09:09 >> 10:41

0

Ministar finansija Siniša Mali i predsednik PKS Marko Čadež obišli firmu Visaris, jednu od ukupno 5.636 preduzeća koja su se prijavila za državni program

Siniša Mali: Poslodavci za "Moju prvu platu" oglasili 13.500 radnih mesta!
Copyright Siniša Mali Tanjug/Andrija Vukelić

Poslodavci koji su se prijavili za program Vlade Srbije “Moja prva plata” oglasili su do danas, samo dan pre isteka roka, ukupno 13.500 radnih mesta na 8.500 pozicija, naglasio je danas ministar finansija Siniša Mali. On je zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom obišao danas firmu “Visaris” iz Zemuna koja se uključila u taj program i oglasila 11 pozicija za obuku mladih.

Ministar je posle obilaska ove kompanije, koja proizvodi rendgen aparate, rekao da je “Visaris” jedno od ukupno 5.636 preduzeća koja su se do sada već prijavila za program “Moja prva plata”. On je tom prilikom istakao da je ovaj program države usmeren ka mladima koji su završili srednju školu i fakultet, a nemaju posao.

Deo zarade pokriva država

– Njima će država pomoći tako što će deo plate pokriti u periodu od devet meseci i to mesečno 20.000 dinara za one sa završenom srednjom školom i 24.000 dinara za one sa završenim fakultetom. Ostatak plate će obezbediti poslodavac – rekao je Mali.

On je naveo da se projektom “Moja prva plata”, između ostalog poslodavci podstiču da održe zaposlenost, a pruža im se i pomoć prilikom otvaranja novih radnih mesta.

Siniša Mali u obilasku kompanije “Visaris” d.o.o. u Zemunu, sa direktorom te kompanije Markom Petrovićem; FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

– Za nas je prioritet da obezbedimo radna mesta, radno iskustvo, ali i dodatno znanje, nešto što u ovom trenutku mladi možda nisu imali priliku da steknu samo nakon završene srednje škole ili fakulteta. Ovo je prava prilika – rekao je ministar.

Posao za inženjere, arhitekte, lekare…

Marko Čadež je istakao da je ovaj projekat plod dugog promišljanja kako na pravi način pomoći da se uposle mladi i da steknu prvo radno iskustvo.

– Najviše je pozicija za mlade koji su završili srednju školu, oko 70 odsto. Pozicije za mlade sa završenim fakultetom su u najvećem delu za inženjere, arhitekte, lekare, zubare. Širok je spektar ponuđenih pozicija – objasnio je on i dodao da je država strukturno i organizaciono pomogla da se projekat realizuje.

Inače, kako su ranije naveli u PKS, zahvaljujući programu „Moja prva plata“ 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, dobiće priliku da stekne prvo radno iskustvo. Osposobljavanje za rad trajaće devet meseci.

Država će da pokrije deo zarade u periodu od devet meseci; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako se prijaviti

Sama procedura podrazumeva, kako je objašnjeno na internet stranici Moja prva plata, da zainteresovani poslodavci objave konkretne radne pozicije, sa opisom poslova, na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad. Posao se obavlja po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku mentora.

Iznos i način plaćanja

Mladima sa završenim srednjim obrazovanjem, kako je istaknuto, obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000,00 dinara, dok za one sa završenim visokim obrazovanjem naknada iznosi 24.000,00 dinara. Za ceo program „Moja prva plata” izdvojeno je ukupno dve milijarde dinara iz budžeta.

Sredstva će biti isplaćivana direktno zaposlenima, preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Pored iznosa koji isplaćuje država, poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, kako je istaknuto, takođe će biti uplaćeni u skladu sa zakonom.

Raspored Programa „Moja prva plata“:

  • 17. avgust – 25. septembar
    Prijava poslodavaca i oglašavanje pozicija
  • 1. oktobar – 15. oktobar
    Prijava kandidata na pozicije
  • 16. oktobar – 31. oktobar
    Selekcija kandidata
  • 1. novembar – 7. novembar
    Konačna lista kandidata po pozicijama i poslodavcima
  • 8. novembar – 7. decembar
    Potpisivanje ugovora i početak usavršavanja

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike