Guverner centralne banke Mađarske: Orban je izgubio pravac

08.03.2023 | 14:04

Guverner Mađarske centralne banke Đorđi Matolči, kritikovao je premijera Viktora Orbana zbog niza "strateških grešaka"

Copyright AP Photo/Markus Schreiber

- Zemlja je izgubila pravac 2021. godine – ocenio je guverner Mađarske centralne banke, Đorđi Matolči, ekonomsku politiku premijera Viktora Orbana iznoseći sumnju na račun Vlade u vezi sa trošenjem javnih prihoda i državnom intervencijom.

Matolči, koji je nekada bio blizak savetnik Orbana, rekao je zakonodavcima u Budimpešti da je centralna banka sada "u principu protiv" vlade Orbana, koja, prema njegovim tvrdnjama, ugrožava razvoj Mađarske prema zapadnoevropskim standardima, prenosi Blumberg.

Matolči kaže da je ekonomska politika, koja je do 2021. godine bila fokusirana na ravnotežu i donela uspeh Mađarskoj, zaustavljena.

Ovi komentari predstavljaju retku kritiku Orbana i naglašavaju sve veći jaz između Vlade i centralne banke, koja je bila naviknuta na kretanje u tandemu, od kada je Orban prvi put imenovao Matolčija za nadzor monetarne politike pre deset godina, navodi Blumberg.

Mađarska forinta oslabila je do 0,8 odsto u odnosu na evro u sredu usled šireg regionalnog pada, smanjujući dobitak ove godine na manje od pet odsto, ali i dalje ostaje jedna od najboljih globalno.

Guverner je kritikovao premijera zbog sprovođenja predizborne potrošačke kupovine prošle godine i uvođenja ograničenja cena hrane, što je, prema rečima centralnog bankara, imalo suprotan efekat i time uvećala kamatne troškove i pogoršala recesiju.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug