Rusija će zadržati proizvodnju nafte u decembru na nivou iz novembra

06.12.2022 | 11:31

Rusija je uverena da će u decembru prodaja ruske nafte na svetskom tržištu biti ista kao u novembru

Copyright Printscreen/YouTube/ НК РОСНЕФТЬ

Rusija će zadržati proizvodnju nafte u decembru na nivou iz novembra, uprkos embargu EU i ograničenju cene ruske nafte koje su uvele Unija, G7 i Australija, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

On je rekao da je Rusija uverena da će u decembru prodaja ruske nafte na svetskom tržištu biti na nivou novembra i ponovio da neće isporučivati zemljama koje su uvele ograničenje cene.

- Dalje ćemo videti kako će se razvijati situacija jer ima puno neizvesnosti na svetskom tržištu - istakao je Novak.

On je naglasio da je ruska proizvodnja sirove nafte povećana za 2,2 odsto u periodu od januara do novembra ove godine u odnosu na isti period prošle godine i da je iznosila 488 miliona tona. Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu koje su dogovorile EU, G7 i Australija juče je stupilo na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u Uniju.

Odluka da se cena ruske nafte ograniči na 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih kompanija i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje po ceni nižoj od 60 dolara po barelu.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug