Prvi put u pet meseci: Nemci više nisu sigurni da im u ekonomiji ide dobro

26.10.2020

14:22 >> 15:00

0

Preokrenulo se poverenje u nemačku ekonomiju kod samih Nemaca, pokazuje istraživanje

Prvi put u pet meseci: Nemci više nisu sigurni da im u ekonomiji ide dobro
Copyright Pixabay

Iz privrede koja je ubedljivo najveći srpski ekonomski patner ne dolaze optimistične vesti. Prvi put u poslednjih pet meseci nemački univerzitetski Institut za ekonomska istraživanja (IFO) iz Minhena saopštio je da je poverenje u nemačku privredu u padu.

Rezultati detaljne ankete ovog instituta, koji između ostalog prati nivo poverenja nemačkih kompanija u nemačku ekonomiju, pokazali su pad tog poverenja sa 93,2 odsto u septembru, na 92,7 odsto u oktobru.

U izveštaju IFO navodi se da nemačke kompanije smatraju da se trenutna situacija popravlja, ali nemaju pozitivna očekivanja za period od narednih šest meseci, navodi se u izveštaju Rojtersa.

Rasprostranjeno je mišljenje da je najsnažnija evropska ekonomska sila Nemačka u prvoj fazi dobro upravljala ekonomijom kroz Scile i Haribde pandemije jer je kočenje nemačke ekonomije prošlog proleća bilo blaže i kratkotrajnije nego u drugim evropskim državama.

Istraživanje minhenskog IFO bazirano je na mesečnim anketama koje se sprovode u približno devet hiljada nemačkih kompanija iz svih sfera privredne delatnosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike