Mali: "Mini Šengen" je osnova za ekonomski razvoj, ključno je da građanima bude bolje

30.10.2020

16:36 >> 18:50

0

Održana onlajn konferencija sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim

Mali: "Mini Šengen" je osnova za ekonomski razvoj, ključno je da građanima bude bolje
Copyright Siniša Mali; Tanjug/Zoran Žestić

Jako je važno što je postignut veoma snažan dogovor da se ide na međusobne sporazume za prelazak granica, da li je u pitanju carina, veterina ili fitosanitarna inspekcija, da se ubrza taj proces, istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nakon dogovora koji je danas postignut na onlajn sastanku inicijative “Mali Šengen”.

Na sastanku je pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Čadeža bio i ministar finansija Siniša Mali koji je istakao da je “Mini Šengen” budućnost regiona i osnova za ekonomski razvoj cele regije, ali i svake zemlje pojedinačno.

– Pravu stvar smo uradili i bez obzira na neke razlike koje postoje ključno je kako da građanima celog regiona bude bolje – rekao je Mali.

Olakšati rad kompanijama

Čadež je izjavio da je dogovor koji je postignut od velikog značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada. On je posle sastanka istakao da je važno to što merljivost uspeha ove inicijative neće biti samo potpisani dokumenti, već će poslovna zajednica biti ta koja će reći šta je ostalo i šta treba da se uradi.

Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno.

Pročitajte još: Privrednici traže zelene linije za kretanje u regionu

– To je jedna od jako važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržiste rada u tri zemlje – ukazao je Čadež.

On je izrazio nadu da će se i ostali partneri iz svih šest ekonomija u regionu Zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga.

Vučić, Mali i Čadež na onlajn sastanku sa premijerima Albanije i Severne Makedonije; Tanjug/ Instagram “BuducnostSrbijeAV”

Čadež je ocenio da će na osnovu tih novih principa, koji se primenjuju već u Evropi, plasman robe biti lakši, a kompanije konkurentije i da će to značiti veliki pomak.

Ministar finansija dodao je da su odluke koje su donete veoma važne za sve zemlje regiona.

– To su važni sporazumi. Zamislite kako će ovaj region izgledati kada se samo sa ličnom kartom bude prelazila granica i stizalo do Albanije, Severne Makedonije, ili do neke druge zemlje koje će se uskoro pridružiti ovoj incijativi –  rekao je Mali.

Nesmetan prolaz kamiona

Ukazao je da će, s obzirom na to da je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o unapređenju carinske politike o pojednostavljenju carinskih procedura, kamioni nesmetano prolaziti granice, bez višesatnog čekanja.

– Sve će to doprineti razvoju ekonomije celog regiona i direktno razvoju i porastu životnog standarda svih građana – rekao je Mali.

Pročitajte još: Od “Mini Šengena” najviše koristi u Srbiji u oblasti hrane

Dodao je da je posebna i važna tema na sastanku bila najavljena pomoć EU, budući da ceo region Zapadnog Balkana očekuje devet milijardi evra finansijske podrške investicionog programa Evropske komisije.

– Kroz “Mini Šengen” napravićemo i spisak zajedničkih infrastrukturnih projekata koji donatno treba da doprinesu unapređenju kvaliteta infrastrukture i ekonomskom razvoju regiona – poručio je Mali.

On je podsetio da se 10. novembra očekuje potpisivanje sporazuma, a da će već 11. novembra slika biti sasvim drugačija, kada će krenuti i realizacija dogovorenog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike