Hoće li da rade? Za „Moju prvu platu“ niko da se prijavi u 1.500 kompanija

05.11.2020

11:29 >> 12:09

0

Za program se do sada se prijavilo 13.300 mladih, ali još ima vremena za prijave, koje se mogu dostaviti do 8. novembra

Hoće li da rade? Za „Moju prvu platu“ niko da se prijavi u 1.500 kompanija
Copyright Profimedia

Mladi su se prijavili za oko 11.000 pozicija, a 8.000 kompanija, koliko se ranije javilo na program, oglasilo je 14.325 pozicija.

– Bez obzira na ovako dobar odziv, mi i dalje imamo oko 1.500 kompanija koje još nisu dobile nijednu prijavu mladog kandidata. Pozivamo mlade da se prijave. Pravo na prijavu imaju mlađi od 30 godina, sa najmanje završenom srednjom školom, bez radnog iskustva, ili ako je ono kraće od dužine trajanja ovog programa – kaže rukovodilac Centra za edukaciju u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević.

Ona navodi da među pozicijama koje su oglašene, a nisu pokrivene prijavama, ima kuvara, konobara, raznih građevinskih profila, ali i pozicija koje traže fakultetsko obrazovanje, kao što su mašinski, građevinski i elektro inženjeri, projektanti…

Prema njenim rečima, nepokrivenih pozicija ima u svim delovima Srbije, pa i u gradovima gde je najveći broj prijavljenih, poput Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca.

Najviše sa srednjom školom

Kada je reč o stručnoj spremi mladih koji su konkurisali, Kovačević ističe da se prijavilo najviše onih sa završenom srednjom školom.

Njih je nešto više od 70 odsto, a i potrebe poslodavaca za kadrovima sa završenom srednjom školom su najveće.

Ona navodi da su mladi konkurisali za oko 70.000 pozicija, što znači da je svako od njih podneo oko pet prijava.

Pročitajte još:

Kod njih je srpsko pivo jednako nemačkom: Kraft pivari se ne daju koroni

Spasići ne odustaju: Grešite, strancima je zanimljiva tamjanika

Objašnjava da posle isticanja roka za prijavljivanje, dakle 8. novembra, počinje povezivanje mladih i kompanija, koje će trajati do 15. novembra, a 27. novembra bi trebalo da bude poznata konačna lista onih koji su povezali i dogovorili o saradnji.

– Predviđeno je da se od 28. novembra do 14. decembra zaključuju ugovori. To nisu ugovori o radu, već ugovori o dodatnom obrazovanju i sticanju prvih radnih iskustava – kaže Kovačevićeva.

Dodaje da po zaključenju ugovora mladi mogu da počnu sa realizacijom programa stručnog osposobljavanja, koji je i oglašen na sajtu „Moja prva plata“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike