Ako ste hteli novi televizor ili mobilni telefon, kupite ih što pre: Zbog rasta cene transporta biće sve skuplji!

21.12.2021 | 06:35

Autor: Slađana Gavrić

Svetski transportni operateri i logistika traže veliko povećanje cena za ugovore za narednu godinu jer procenjuju da će inflatorni pritisci biti sve veći

Copyright Profimedia

Svetske transportne kompanije i veliki špediteri uveliko najavljuju rast cena svojih usluga u narednoj godini, a to se pre svega odnosi na isporuku paketa, transport, prekookeanski transport i skladištenje robe. Može se očekivati, smatraju domaći analitičari, da će nam zbog toga porasti cena uvozne robe, pre svega one iz Kine, poput tehničkih proizvoda, ali i hrane.

Naime, transportni operateri i logistika traže veliko povećanje cena za ugovore za narednu godinu jer procenjuju da će inflatorni pritisci biti sve veći zbog snažne tražnje i ograničenih kapaciteta na tržištima tereta. To će biti dodatni inflatorni udar, nakon što su troškovi vezani za lance snabdevanja porasli tokom pandemije.

Podižu cene dok pregovaraju

S obzirom na to da potražnja za transportom i dalje daleko nadmašuje ograničen kapacitet u celom sektoru transporta, stručnjaci iz ove industrije kažu da transportni operateri imaju moć da podignu cene kada pregovaraju o novim ugovorima.

Pojedine kompanije iz transportne industrije čak predviđaju dvocifren rast ugovorenih stopa za 2022. godinu.

Prema pisanju "Wall Street Journala“ (WSJ), opšti zaključak je da će cene u svim sektorima ići naviše, sve dok traje osnovna inflacija u privredi.

- Pretpostavka je da će cene za otpremu kontejnera koji putuju morem verovatno dostići rekorde, u skladu sa godišnjim ugovorima, o kojima se obično pregovara početkom godine – navode u WSJ.

Da će se to svakako odraziti i na cene u Srbiji, slaže se i ekonomista i nekadašnji saradnik Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović.

Profimedia
 

- Pre svega će poskupeti tehnička roba i proizvodi široke potrošnje koji se uvoze iz Kine. Može se reći da se to najviše odnosi na tehničke proizvode poput televizora ili mobilnih telefona. Takođe, i hrana koju uvozimo iz Kine ili drugih dalekih zemalja imaće dosta veću cenu u narednoj godini – kaže za 24sedam Đogović.

Paprena i cena gasa

Takođe, kako on dodaje, na poskupljenja utiče i sve veći rast cene energenata, nafte, a posebno gasa. Podsetimo, cena gasa u Evropi je juče na londonskoj ICE berzi porasla za više od sedam odsto, na iznad 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara.

Cena fjučersa gasa za isporuku u januaru iznosila je na holandskom TTF tržištu 1.732 dolara za 1.000 kubnih metara ili 148,87 evra po MWh, izveštava agencija Tass. Na zatvaranju evropskog trgovanja u petak, cena gasa je bila 1.560 dolara za 1.000 kubnih metara.

Profimedia
"Pumpanje" cene gasa ne prestaje...

- Sve veća cena energenata na svetskim tržištima vuče sve ostalo i utiče na rast inflacije – naglašava Đogović.

Iako je teško prognozirati koliki rast cena uvozne robe možemo očekivati, on ističe da će poskupljenje tehničke robe, posebno one iz Kine, biti osetnije.

- Tek od maja naredne godine, kada prođe zima, možemo očekivati smirivanje inflacije, a od jeseni 2022. stabilizaciju – kaže naš sagovornik.

Bazna inflacija sve diktira

Kako prenosi WSJ, cene na većini tržišta teretnog transporta i logistike generalno variraju između, uglavnom stabilnih, dugoročno ugovorenih stopa i promptno tržišnih cena, koje su osetljivije na promene u potražnji i dostupnosti kapaciteta.

Profimedia
 

- Cene na spot tržištima za prekookeanski transport, generalno transport i druge logističke usluge naglo su eskalirale ove godine. Sve u svemu, stope otpreme robe drumskim i železničkim saobraćajem u SAD su ove godine porasle za 23 odsto u odnosu na 2020. godinu - piše WSJ.

Neki opšti zaključak je, dodaju, da će cene u svim sektorima ići naviše, sve dok traje osnovna inflacija u privredi.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam