Kompanije dobro povukle, Berza štuca: Firme sa srpskog tržišta kapitala nadmašile rezultate iz 2019.

01.09.2021

09:47

0

Kompanije koje se listiraju na indeksu Beleks 15 Beogradske berze u prvoj polovini godine povećale prihod za skoro 29 odsto

Kompanije dobro povukle, Berza štuca: Firme sa srpskog tržišta kapitala nadmašile rezultate iz 2019.
Copyright Tanjug/NIS/Pres služba NIS-a

Kompanije iz sastava najlikvidnijih akcija Beleks 15 sa Beogradske berze u prvih šest meseci ove godine snažno su oporavile poslovanje, a neke nadmašile rezultate iz 2019. godine, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

Ukupan prihod u odnosu na isti period prošle godine za ove najbolje srpske firme porastao je za 28,7 odsto.

Ukupan prihod tih kompanija porastao je na 186 milijardi dinara dok je neto profit iznosio 11,24 milijarde dinara u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 5,88 milijardi dinara.

Najveći doprinos popravljanju tog zbirnog rezultata dala je „Naftna industrija Srbije“ (NIS) čiji je profit skočio na 6,1 milijardu dinara (oko 52 miliona evra) u odnosu na prošlogodišnji minus od 10,25 milijardi dinara.

Screenshot: Beogradska berza

Visoke dvocifrene stope rasta registrovale su sve kompanije iz realnog sektora, a „Meser Tehnogas“, „Metalac“ i „Alfa plam“ uspeli su da podignu profitabilnost iznad predpandemijskog nivoa.

Pročitajte još:

Jedina kompanija koja je imala negativno poslovanje je Aerodrom “Beograd“ („Nikola Tesla”), ali je smanjila gubitak za 90 odsto nakon što je počela da naplaćuje koncesionu naknadu.

U prvih šest meseci ove godine pao je profit „Komercijalne banke“, koja više nije državna banka, i „Dunav osiguranja“.

Uprkos odličnom poslovnom trendu kompanija sa Beogradske berze ta korpa akcija od početka godine imala je rast od svega 7,5 odsto. U regionu stavri stoje mnogo bolje pa reperni indeks na Ljubljanskoj berzi pokazuje rast od 33 odsto, dok hrvatsko tržište kapitala registruje skok od 13,4 odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike