Garantovane penzije još nisu tema: Mogu da se uvedu "kao izuzetak", kaže premijerka

02.09.2021 | 13:35

Autor: Georgi Mitev Šantek

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, izjavila je danas da uvođenje garantovanih penzija nije ni razmatrano na nivou Vlade

Copyright Pixabay

Brnabić je na novinarsko pitanje da li će se u dogledno vreme u budžetu naći prostora za uvođenje garantovanih penzija, što predlaže predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije i ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, rekla da je takva garantovana penzija zapravo socijalna kategorija.

– Mi kao socijalno odgovorna država smatramo da ljudi moraju da imaju neki garantovani prihod ali garantovana penzija bi bila drugačija od klasične, odnosno socijalna kategorija i ne bi trebalo da bude pravilo nego izuzetak – rekla je Ana Brnabić.

Garantovana penzije za sve stare građane primenjuje se u mnogim zemljama sveta u različitom obliku. „Socijalna penzija“ je bila i u srpskoj Strategiji o starenju (iz 2006.) a takvu inicijativu danas ima Ministarstvo za brigu o selu, gde je ministar Milan Krkobabić u nekoliko navrata predložio uvođenje garantovane ili univerzalne penzije i to od 12.000 dinara.

Pročitajte još:

Socijalne penzije trenutno postoje u oko stotinu država, a uvedene su da bi zaštitile ljudska prava, pravo na dostojanstvo i lični integritet starijih građana.
Neke države imaju penziju po starosti, npr. Holandija, gde svi iznad određenih godina života dobijaju penziju. Drugi sistem uključuje „penzija-test“, da li postoji druga vrsta penzije, kao što je slučaj sa Švajcarskom, a treći da li postoje neki drugi prihodi i imovina, kao što je u delu SAD, Irskoj, Mađarskoj, Danskoj. Sloveniji…

U razvijenim evropskim zemljama, poput Švedske, Danske ili Švajcarske, poznatim po visokom životnom standardu, socijalna penzija iznosi minimum 1.500 evra. Ona postoji i u Hrvatskoj već dve godine a odnedavno i u Makedoniji.
U ove dve balkanske zemlje ta penzija je 100 evra, koliko se želi i u Srbiji, a uslovi za njeno dobijanje su da građani stariji od 65 godina, da nemaju drugi izvor prihoda ni vlastitu imovinu (nekretnine i sl).

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug