Tehnološki giganti trljaju ruke: Prikupili milijarde zahvaljujući pandemiji

04.01.2021

09:19 >> 09:44

0

Sedam najvrednijih američkih tehnoloških kompanija prikupile su dodatnih 3,4 biliona dolara

Tehnološki giganti trljaju ruke: Prikupili milijarde zahvaljujući pandemiji
Copyright Pixabay

Sedam najvrednijih američkih tehnoloških kompanija prikupilo je dodatnih 3,4 biliona dolara u 2020. godini, uglavnom zahvaljujući pandemiji. Kao “profiteri” navode se “Epl”, “Majkrosoft”, “Amazon”, “Alfabet”, “Fejsbuk”, “Tesla” i “Nvidija”.

Koronavirus nije uspeo da uspori kontinuiranu prodaju “ajfona”, rast “Amazonove” e-trgovine ili “Guglovu” i “Fejsbukovu” vladavinu onlajn svetom. Situacija uzrokovana pandemijom podstakla je rast profita tehnoloških kompanija, prenosi portal Kliks (Klix).

Najveće iznenađenje je auto-industrija Ilona Maska. “Tesline” deonice su rasle devet puta ove godine, podigavši tržišnu vrednost proizvođača električnih automobila sa 76 milijardi dolara početkom godine na 669 milijardi dolara na kraju 2020. godine. Uprkos zatvaranju fabrika na početku pandemije, “Tesla” se vratio i isporučio rekordan broj vozila u trećem kvartalu godine.

Pročitajte još

U međuvremenu, proizvođač čipova “Nvidia” više je nego udvostručio svoju vrednost u 2020. godini, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 323 milijarde dolara, što ga čini sedmom najvrednijom tehnološkom kompanijom u SAD.

Ipak, daleko najveći rast prihoda zabeležio je “Epl” zahvaljujući rastu deonica od 81 odsto. Godina pandemije donela je profit i “Amazonu”, čija vrednost je porasla za dodatnih 710 milijardi dolara. “Majkrosoft” je prikupio dodatnih 480 milijardi dolara, dok se vrednost “Alpfabeta” povećala za 268 milijardi, a “Fejsbukova” za 193 milijarde dolara.

Dobit tehnoloških kompanija jasno se ogleda i u redovima najbogatijih ljudi na svetu. Osnivač “Amazona” Džef Bezos je najbogatija osoba na svetu, a slede ga pomenuti direktor “Tesle” Ilon Mask i suosnivač “Majkrosofta” Bil Gejts. Izvršni direktor “Fejsbuka” Mark Zakerberg je na petom mestu, a u prvih deset su i “Guglovi” osnivači Leri Pejdž i Sergej Brin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: b92

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike