Lokdaun zaključao i rast cene nafte

11.02.2021

12:43

0

Cene nafte su pale danas nakon višednevnog rasta jer je usledilo ponovno zatvaranje u nekim razvijenim zemljama

Lokdaun zaključao i rast cene nafte
Copyright Profimedia

Uz zaključavanje berzanske investitore i kupce brine i pojava novih varijanti virusa kovid-19, što je zajedno pomračilo izglede za brz oporavak potražnje i prekinulo višednevni rast.

Severnomorska nafta Brent je oslabila za 28 centi ili 0,5 posto, na 61,19 dolara za barel na azijskom trgovanju do 9:47 časova po srednoevropskom vremenu, a američka  WTI nafta je skliznula za 25 centi ili 0,4 procenta, na 58,43 dolara za barel, izveštava Rojters.

Cena Brenta je jačala tokom prethodnih devet dana, što je najduži period njenog rasta od januara 2019, dok je za američku naftu sreda bila osmi uzastopni dan uspona. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je danas da globalna ponuda nafte i dalje nadmašuje tražnju zbog ponovnog poostravanja kovid mera ograničenja i širenja novih sojeva virusa.

Pročitajte još:

– Prognoze o ekonomskom rastu i povećanju tražnje za naftom u velikoj meri zavise od napretka distribucije vakcina i sprovođenja vakcincije, kao i od ublažavanja ograničenja putovanja u vodećim svetskim ekonomijama – navodi IEA.

Nedavnom oporavku tržišta “crnog zlata” doprinelo je smanjenje proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika (grupa OPEK+), kao i najava Saudijske  Arabije da će dodatno dobrovoljno smanjiti pumpanje.

Međutim, IEA kaže da bi ubrzano pražnjenje zaliha, koje se očekuje u drugoj polovini godine, moglo da stvori osnovu da grupa OPEK+ počne da ublažava rezanje proizvodnje.

Američke zalihe sirove nafte pale su prošle nedelje treću sedmicu zaredom, za 6,6 miliona barela na 469 miliona barela, na najniži nivo od marta 2020, saopštila je Uprava za energetske informacije (EIA).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike