NBS: Ukupni krediti prošle godine povećani za 9,9 odsto

10.03.2021

12:21

0

Rastu su najviše doprineli krediti stanovništvu koji su veći za 11,4 odsto, dok su krediti privredi porasli za 9,1 procenat

NBS: Ukupni krediti prošle godine povećani za 9,9 odsto
Copyright Pixabay/ Raten-Kauf

Domaća kreditna aktivnost je prošle godine, treću godinu zaredom ostvarila skoro dvocifren rast i iznosila 9,9 odsto, što je među najboljim rezultatima u regionu, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS) o trendovima u kreditnoj aktivnosti u četvrtom tromesečju prošle godine.

Veliki rast kredita se objašnjava kao rezultat odlične realizacije kredita početkom godine, ublažavanja monetarne politike NBS, omogućenog zastoja u otplati kredita i odobravanja kredita iz garantne šeme dva.

U izveštaju se navodi da su rastu domaćih kredita lane, krediti stanovništvu doprineli sa 5,3 odsto, oni su porasli za 11,4 odsto, dok su krediti privredi doprineli sa 4,7 procenata i oni su ostvarili rast od 9,1 procenata.

Za male više od 330 miliona evra kredita

Ukupni plasmani banaka su u 2020. povećani za 10,7 odsto, čemu je pored rasta kreditne aktivnosti doprinelo i ulaganje banaka u dinarske korporativne obveznice u drugoj polovini godine.

Navodi se takođe da su krediti privredi na nivou godine povećani za 114,4 milijardi dinara, po isključenju efekta promene deviznog kursa, dok su posmatrano samo na nivou četvrtog tromesečja smanjeni za 6,7 milijardi dinara.

Tokom četvrtog tromesečja poslovne banke su iz garantne šeme odobrile 333,3 miliona evra kredita mikropreduzećima, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, čime se iznos ukupno realizovanih kredita tokom 2020. približio cifri od milijardu i po evra.

Narodna banka Srbije; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je tokom četvrtog tromesečja pad kreditiranja zabeležen u većini delatnosti, posmatrano na nivou godine stanje kredita povećano je kod svih delatnosti, a najviše kod poslovanja nekretninama, saobraćaju i građevinarstvu.

Krediti stanovništvu su, piše u izveštaju, po isključenju efekta promene deviznog kursa, tokom četvrtog tromesečja povećani za 7,8 milijardi dinara, čime je njihov rast na nivou 2020. godine dostigao 127 milijardi dinara.

I dalje povoljni uslovi

Posmatrano na godišnjem nivou, rast je ostvaren najviše gotovinskim i stambenim kreditiranjem, a više nego ranije doprinosilo mu je povećano kreditiranje preduzetnika zahvaljujući kreditiranju u okviru garantne šeme, navode iz NBS.

Pročitajte još

Ističu da je ublažavanje monetarne politike, odobravanje kredita iz garantne šeme po povoljnim uslovima, a pre svega dinarskih kredita zahvaljujući i preferencijalnoj politici obavezne rezerve NBS, kao i niske kamatne stope na međunarodnom tržištu novca, doprinelo da uslovi finansiranja na domaćem kreditnom tržištu ostanu povoljni i tokom četvrtog kvartala.

Kada je reč o kamatnim stopama one su se kretale oko ranije zabeleženih najnižih vrednosti. Tako su se sniženja referentne kamatne stope iz 2020. u značajnoj meri prenela na kamatne stope na nove dinarske kredite, koje su na nivou godine snižene za 0,8 odsto za privredu i za 0,7 procenata za stanovništvo.

Naglašava se da je dinarizacija plasmana privredi i stanovništvu, prema postojećim poslovima, dostigla novu najvišu vrednost krajem prošle godine. Učešće dinarskih u ukupnim plasmanima privredi i stanovništvu u decembru je iznosilo 37,3 odsto, što je za 0,7 odsto više nego u septembru, a za čak 4,2 odsto više nego krajem 2019.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike