Siniša Mali: Ukupna pomoć privredi 700 milijardi, rast plata i penzija i velika ulaganja u kapitalne projekte

06.12.2020

09:55 >> 10:49

0

Srbija je izbegla najcrnje scenarije sa kojima su se suočile neke zemlje, nije bilo masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika. Budžet za sledeću godinu je os

Siniša Mali: Ukupna pomoć privredi 700 milijardi, rast plata i penzija i velika ulaganja u kapitalne projekte
Siniša Mali; Tanjug/ Rade Prelić

Ukupna pomoć države privredi i građanima od početka krize izazvane pandemijom kovida 19, uključujući i novi paket mera koji se planira za nekoliko dana, iznosiće čak 700 milijardi dinara, odnosno šest milijardi evra. To je oko 12,7 odsto našeg bruto domaćeg proizvoda i malo je zemalja na svetu koje su sprovele ovako jake i snažne mere, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za Novosti.

Povodom odluke da se 17. i 18. decembra isplati po 5.000 dinara za oko 1,7 miliona penzionera, kao i po jedna minimalna zarada radnicima u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rentakar agencijama, on na pitanje odakle novac za ove dve dodatne mere, odgovara:

Bez brige za dinar

Na pitanje o stabilnost domaće valute, ministar je istakao da građani mogu da budu potpuno mirni.

– Pri tome su nam devizne rezerve nikada veće, kao i rezerve zlata. Kurs dinara je danas isti, možda čak i malo jači u odnosu na mart, kada je epidemija krenula. To je rezultat odgovorne ekonomske politike i koordinacije fiskalne i monetarne politike, Vlade i NBS. Sada postavljamo osnove za rast u nekom narednom periodu – rekao je Mali.

– Krajem novembra imali smo bolju naplatu PDV nego što smo očekivali, što su izuzetno dobre vesti. Srbija je izbegla najcrnje scenarije sa kojima su se suočile neke zemlje. Kod nas nije bilo masovnih otpuštanja, zatvaranja fabrika, jer je država na pravi način i odlučno reagovala u trenucima kada je to bilo potrebno. Bilo je i prostora za to, jer poslednje četiri godine, zahvaljujući reformama koje smo sproveli, imamo suficit u budžetu, a javni dug nam je pod potpunom kontrolom. Država je najveći teret krize preuzela na sebe, a stopa rasta naše ekonomije ove godine biće najviša u Evropi, što su potvrdili i MMF i Evropska komisija.

Dva osnovna stuba

Ministar finansija kaže i da je Vlada Srbije potpuno posvećena realizaciji plana “Srbija 2025”.

– To se vidi i iz aktivnosti tokom ove godine, a pogotovo po predlogu budžeta za 2021, u kojem smo definisali dva osnovna stuba. Prvi je podizanje standarda građana, koje će ići i kroz povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Cilj plana “Srbija 2025” i jeste da za pet godina prosečne plate budu 900 evra, a penzije 430 evra. Drugi stub je povećanje kapitalnih investicija i dostizanje projektovanog rasta BDP od šest odsto – naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, u periodu januar-novembar realizovane su kapitalne investicije u iznosu od 146 milijardi dinara, što je povećanje od 14,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Na kritike Fiskalnog saveta da je budžet za 2021. trebalo da bude restriktivniji, Siniša Mali ističe da je planiran rast od šest odsto u 2021. visok, ali potpuno ostvariv.

Ulaganja u velike javne projekte, kao što je bio autoput “Miloš Veliki” se nastavljaju; Foto: Milos Tesic/ATAImages

– Ovu najtežu ekonomsku godinu ikada završićemo sa najvišom stopom rasta, odnosno sa najmanjim padom. Biće pad od 0,6 do jedan odsto, ali najmanji u Evropi. Projekciju budžeta smo pravili na realnim osnovama. Nikada u životu nisam napravio nerealan budžet, a skrojio sam ih pet za Grad Beograd, dok sam bio gradonačelnik, a ovo mi je treći budžet kao ministru. Čak je i ekonomista Milojko Arsić, koji nas stalno kritikuje, rekao da je tri odsto deficita sasvim u redu, a MMF takođe smatra da sa tako projektovanim deficitom podržavamo planirani rast BDP – rekao je Mali.

Ministar finansija kaže i da su u budžetu za narednu godinu planirana nikada veća izdvajanja za kapitalne javne investicije, 330 milijardi dinara, što je 5,5 odsto BDP.

Smanjujemo nepotrebne troškove

– Prošle godine je taj iznos bio 4,9 odsto BDP, ove 5,2. Dakle, ne samo da ne zaustavljamo projekte zbog kovida 19, nego za njih izdvajamo još više novca, za puteve, železnice, industrijske parkove, mostove, kanalizacione i vodovodne mreže, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda… Državne investicije u infrastrukturu onda podstiču i privatne. S druge strane, smanjujemo nepotrebne troškove godinama unazad, štedimo na putovanjima, gorivu… – naglasio je Mali.

Pročitajte još: Pokretanje biznisa: Teško do novca, ali to možda i nije loše

Pročitajte još: Gubi li dolar trku i da li evro zaista postaje “svetska valuta“?

On je naveo i da je Srbija u prvih devet meseci ove godine imala 1,9 milijardi direktnih stranih investicija, i da je više od 60 odsto svega što je ušlo na Zapadni Balkan došlo u Srbiju. Siniša Mali je objasnio i da se planirani rast plata i penzija neće isplaćivati iz zaduživanja, već iz realnih izvora prihoda.

– Penzije će, po švajcarskoj formuli, od 1. januara biti povećane za 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, plate u zdravstvu idu gore za pet odsto, a ostalim zaposlenima u javnom sektoru 3,5 odsto, pa onda dodatnih 1,5 od 1. aprila. S jedne strane podižemo životni standard, a s druge dobijamo na tražnji – naglasio je ministar.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti