Isplata prvih 30 evra počinje već sutra: Još nije kasno za prijavu! Ko će sve i koliko novca dobiti

11.05.2021

05:41 >> 10:49

0

Iako će u sredu, 12. maja, krenuti isplata po 30 evra, prijavljivanje za novčanu pomoć države traje do 15. maja

Isplata prvih 30 evra počinje već sutra: Još nije kasno za prijavu! Ko će sve i koliko novca dobiti
Copyright Foto: Pixabay/ATA Images

Već sutra počinje isplata po 30 evra, u dinarskoj protivvrednosti, (oko 3.527 dinara) svim punoletnim građanima Srbije koji su se prijavili za pomoć države. Ipak, prijavljivanje i dalje traje, pa će tako oni koji se nisu prijavili to moći da urade do 15. maja (do kraja dana) i to onlajn putem sajta idp.trezor.gov.rs ili pozivom na broj telefona: 0800-101-100.

Inače, ovo je prvi deo novčane pomoći države građanima zbog pandemije kovid 19, dok će preostalih 30 evra biti uplaćeno u novembru. Za taj drugi deo nije potrebno posebno prijavljivanje jer će novac dobiti svi koji su se sada prijavili, zaključno sa 15. majem. Pravo na 60 evra imaju punoletni građani, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine.

Penzioneri prvi dobili novac

Kako su ranije naveli u Ministarstvu finansija, očekuje se da će isplata u prvom krugu biti završena do 20. maja.

– Očekujem da ćemo već prvog dana isplatiti novac za najmanje 630.000 građana, a onda ćemo u narednih par dana isplatiti novac i ostalima – istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Pixabay

Podsetimo da su penzioneri, ali i korisnici novčane socijalne pomoći i osobe u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, prvi dobili novac, odnosno po 30 evra, još 6. i 7. maja. Pored preostalih 30 evra u novembru, penzioneri će u septembru dobiti još po 50 evra.

Takođe, i svi građani Srbije koji su vakcinisani, a ima ih više od dva miliona, dobiće još po 3.000 dinara kao podsticaj i poziv svima da se vakcinišu. Ministar Mali napomenuo je da je izuzetno važno vakcinisati se, i podsetio da će svi oni koji budu do 31. maja dobili makar jednu dozu bilo koje vakcine od četiri dostupne u Srbiji, dobiti još po 3.000 dinara.

Pomoć i za građane KiM

Ministar finansija podseća da odmah nakon 15. maja sledi i isplata pomoći za naše sugrađane na teritoriji Kosova i Metohije. Oni će dobiti, kako je naveo, uključujući i decu po 100 evra, dok nezaposlenim građanima KiM sleduje po 200 evra.

– Prijava će trajati od 1. do 15. juna, a pravo na prijavu će imati građani stariji od 16 godina – istakao je ministar.

S obzirom na to, oni koji se prijave za 60 evra pomoći (nešto više od 7.000 dinara), a pritom su i vakcinisani, ukupno će ove godine na ime državne pomoći dobiti oko 10.000 dinara.

Kome sleduje više od 17.000 dinara?

S druge strane, i svi penzioneri kojima svakako sleduje po 110 evra (oko 12.900 dinara), a koji su se i vakcinisali, dobiće ukupno skoro 16.000 dinara. Njima će biti uplaćeno, pored 30 evra u maju, još 30 evra u novembru, kao i dodatnih 50 evra u septembru, ali i 3.000 dinara do 20. maja.

Još jednoj grupi građana – nezaposlenima evidentiranim na Birou rada, kojima sleduje 120 evra (oko 14.100 dinara), odnosno dva puta po 30 evra i još 60 evra, ukupno će u toku ove godine biti uplaćeno, ako su vakcinisani, po nešto više od 17.000 dinara.

Kako se i gde prijaviti?

Kako su naveli u Ministarstvu finansija, građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas koji će ih voditi kroz ceo proces prijave. Inače, u resornom ministarstvu su objavili da se do sada za ovu meru ekonomske pomoći države građanima, prijavilo više od tri miliona ljudi.

Pročitajte još

Kada se radi o onlajn prijavi, potrebno je ostaviti dva podatka, JMBG, broj lične karte i iz opadajućeg menija izabrati ime banke u kojoj korisnik ima račun, i to je sve.

Ova mera podrške građanima se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa. Treći paket podrške, kako su naveli u Ministarstvu finansija, vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike