Cene nekretnina nisu kao što piše u oglasu: U Beogradu niže 20 odsto, u Novom Sadu za 15 odsto

04.06.2021

19:00 >> 19:37

0

Razlika između prosečne oglašene i stvarne cene po kojoj se proda neka nekretnina može da bude veoma značajna, ali samo kada prodaju građani, ističu agen

Cene nekretnina nisu kao što piše u oglasu: U Beogradu niže 20 odsto, u Novom Sadu za 15 odsto
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/bs

Prodavcu jeftino, kupcu skupo, standardna je priča u svakoj trgovini, pa i kada se prodaje ili kupuje stan. Većina kupaca nada se da će, u konačnom dogovoru, postići “bolju cenu“ od one koja je oglašena. S druge strane, brojni oglašivači na ovu logiku odgovaraju postavljanjem više cene u oglasima od one koje su spremni da se “odreknu”, kako bi sebi ostavili prostora za pregovore.

Kakva je stvarna situacija na terenu, i to u najskupljem srpskom gradu, Beogradu, istraživali su na sajtu za oglašavanje nekretnina 4zida.rs, a za drugi po veličini, Novi Sad, u “Solis nekretninama“ imaju neka veoma zanimljiva zapažanja u vezi s trgovinom nekretnina u našoj zemlji.

– Iako se ovo, po pravilu, češće dešava kod starogradnje, i u novogradnji možemo videti da investitori u Beogradu zainteresovanim kupcima spuštaju cene stanova, pogotovo ako se ti stanovi već neko vreme nalaze na tržištu. Tako u prestonici dobijemo da je oglašena cena za oko 20 odsto viša od zabeležene prodajne cene – kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa sajta 4zida.rs.

Ne spušataju svi cenu

U Novom Sadu situacija je drugačija, kaže za 24sedam Dragan Rabatić, izvršni direktor “Solis nekretnina“.

– Trgovina nekretninama je uvek bila podložna korekciji cene, ali samo kada trguju građani. Tu cena može da se spusti od pet do15 odsto, jer je glavni faktor čovek, a mogu biti različiti motivi prodaje, od daljeg investiranja, dobijanja stana u nasledstvo, rešavanja nekog drugog pitanja… U slučaju kad nekretnine prodaje profesionalni investitor, niža cena može da bude samo u fazi izgradnje, jer kada se jednom formira cena gotovog stana, ona je plod ozbiljne kalkulacije – rekao je Rabatić.

Želja je jedno, a realnost drugo

Rabatić kaže da obaranje oglašene cene u pregovorima od 20 odsto u Novom Sadu “ne stoji“ iz više razloga.

– Razlika od 20 odsto naniže može da bude, recimo, od cene koju je vlasnik stana zamislio da dobije i one po kojoj ga proda, ali to ne znači da se od te, “visoke” cene kreće. Ta cena se ne obara u pregovorima, jer danas je češće da prodavac sam spušta cenu u oglasu kada vidi da kupaca nema. A kupci, inače, izbegavaju pregovore, suviše su im stresni, pa se i ne javljaju na oglase sa cenama za koje misle da su previsoke – objašnjava on, i dodaje da previsokoj ceni ponekad “kumuju“ i agenti koji samo žele da ubace nešto novo u ponudu, iako im je posao da znaju za koliko nešto može da se proda na tržištu.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, prosečna cena u Beogradu je 2.347 evra po kvadratnom metru, a u novogradnji 1.741 evro. Istraživanje pokazuje da najmanju spremnost za korigovanje cene pokazuju investitori na opštinama Stari grad i Novi Beograd. Tamo je prodajna cena novogradnje za 10 odsto niža od one koja se nalazi u oglasima.

Na Zvezdari, Vračaru, Voždovcu i u Zemunu razlika između oglašenih i prodajnih cena stanova u novogradnji se kreće od 15 do 20 odsto.

Najveću spremnost za snižavanje cena pokazuju investitori na Paliluli, gde je prodajna cena za čak 35 odsto niža nego cena koja se nalazi u oglasima, pokazuju ukršteni podaci RGZ-a i agencije 4zida.rs.

Najluksuznijih stanova i nema u oglasima

U Beogradu je, kako navode u agenciji 4zida, danas teško izdvojiti neku gradsku opštinu u kojoj se gradi najviše. Luksuzniji objekti trenutno se najviše grade na Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu, ali kod njih je spuštanje cene blaže. U opštinama, objašnjavaju, gde je manja tražnja za stanovima ili gde investitori duže čekaju da prodaju sve stambene jedinice, veća je spremnosti da se potencijalnim kupcima izađe u susret u smislu korekcije cena, a to se vidi najbolje na primeru opštine Palilula.

Pročitajte još:

– Zanimljiva je situacija u opštini Savski venac, gde je prošle godine prodat najskuplji kvadrat u novogradnji. Ako ukrstimo podatke sa RGZ-om vidimo da je prosečna prodajna cena stanova u novogradnji na opštini Savski venac čak viša nego prosečna oglašena cena, tj. 3.046 evra prodajna prema oglašenoj od 2.691 evro – ističe Jasmina Gavrilov Dražić.

Na osnovu ovoga, dodaje ona, možemo zaključiti da se najluksuzniji stanovi ponekad i ne oglašavaju u oglasnicima, nego se njihova prodaja obavlja direktno.

– Ovakvih stanova na tržištu nema mnogo, ali u konačnom zbiru značajno utiču na statistiku, jer je cena njihovog kvadrata ponekad i duplo viša nego što je prosek na toj opštini – kaže Jasmina Gavrilov Dražić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi