Zašto američki milijarderi kupuju poljoprivredno zemljište?

24.08.2021

14:02

0

Kada je početkom ove godine osvanula vest da je Bil Gejts pokupovao silnu zemlju širom SAD, i drugi su se polakomili

Zašto američki milijarderi kupuju poljoprivredno zemljište?
Copyright Profimedia

Početkom godine odjeknula je vest da milijarder Bil Gejts kupuje poljoprivredno zemljište širom Amerike. Iako tada nije bilo jasno zašto to radi i kakva će biti namena tom zemljištu, skoro 100.000 hektara u 18 američkih država bio je signal i za ostale.

Razlog sve većih ulaganja je, kako piše CNBC, to što bogati traže nove načine da zarade novac. Prema njihovom pisanju zna se i šta Gejts radi na svojoj zemlji. Na njegovom poljoprivrednom zemljištu uzgaja se luk, šargarepa, pa čak i krompir koji se koristi za pravljenje pomfrita u McDonald’su.

Pročitajte još

Džef Bezos ima duplo više od njega, a najveći zemljoposjednik u SAD je milijarder Džon Maloun, koji poseduje nešto manje od 890.000 hektara, prenosi Bankar.me. Prema podacima CNBC-a, njih 100 najvećih zemljoposednika ima 1,86 odsto ukupne površine SAD. Najveći deo njihove zemlje čine šume, rančevi i farme.

Američko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je 30 odsto celokupnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu ljudi koji sami ne obrađuju zemlju. Oni često kupuju zemljište od poljoprivrednika koji ga poseduju decenijama, ali koji jesu bogati imovinom, ali ne i gotovinom.

– Oni su čitav život proveli na toj zemlji. Njihov kapital je u toj zemlji i vezan za prodaju zemljišta – rekla je Holi Ripon-Batler, direktorka u Nacionalnoj koaliciji mladih poljoprivrednika.

Pročitajte još

Privatni zemljoposednici takođe ostvaruju profit koristeći zemljište na brojne načine. Približno 39 odsto od 370 miliona hektara obradivog zemljišta širom SAD -a iznajmljuje se poljoprivrednicima, a 80 odsto tog zakupljenog poljoprivrednog zemljišta je u vlasništvu zemljoposednika, pokazuju podaci iz Ministarstva poljoprivrede.

– Mladi poljoprivrednici su isto tako srećni što iznajmljuju zemlju, jer bez obzira da li ste mladi ili stari, to je posao, zar ne – kaže Tomas Peterfi, predsednik Interaktiv Brokers i vlasnik 235.122 hektara zemlje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike