Zašto američki milijarderi kupuju poljoprivredno zemljište?

24.08.2021 | 14:02

Autor: Slađana Gavrić

Kada je početkom ove godine osvanula vest da je Bil Gejts pokupovao silnu zemlju širom SAD, i drugi su se polakomili

Copyright Profimedia

Početkom godine odjeknula je vest da milijarder Bil Gejts kupuje poljoprivredno zemljište širom Amerike. Iako tada nije bilo jasno zašto to radi i kakva će biti namena tom zemljištu, skoro 100.000 hektara u 18 američkih država bio je signal i za ostale.

Razlog sve većih ulaganja je, kako piše CNBC, to što bogati traže nove načine da zarade novac. Prema njihovom pisanju zna se i šta Gejts radi na svojoj zemlji. Na njegovom poljoprivrednom zemljištu uzgaja se luk, šargarepa, pa čak i krompir koji se koristi za pravljenje pomfrita u McDonald’su.

Pročitajte još

Džef Bezos ima duplo više od njega, a najveći zemljoposjednik u SAD je milijarder Džon Maloun, koji poseduje nešto manje od 890.000 hektara, prenosi Bankar.me. Prema podacima CNBC-a, njih 100 najvećih zemljoposednika ima 1,86 odsto ukupne površine SAD. Najveći deo njihove zemlje čine šume, rančevi i farme.

Američko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je 30 odsto celokupnog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu ljudi koji sami ne obrađuju zemlju. Oni često kupuju zemljište od poljoprivrednika koji ga poseduju decenijama, ali koji jesu bogati imovinom, ali ne i gotovinom.

– Oni su čitav život proveli na toj zemlji. Njihov kapital je u toj zemlji i vezan za prodaju zemljišta – rekla je Holi Ripon-Batler, direktorka u Nacionalnoj koaliciji mladih poljoprivrednika.

Pročitajte još

Privatni zemljoposednici takođe ostvaruju profit koristeći zemljište na brojne načine. Približno 39 odsto od 370 miliona hektara obradivog zemljišta širom SAD -a iznajmljuje se poljoprivrednicima, a 80 odsto tog zakupljenog poljoprivrednog zemljišta je u vlasništvu zemljoposednika, pokazuju podaci iz Ministarstva poljoprivrede.

– Mladi poljoprivrednici su isto tako srećni što iznajmljuju zemlju, jer bez obzira da li ste mladi ili stari, to je posao, zar ne – kaže Tomas Peterfi, predsednik Interaktiv Brokers i vlasnik 235.122 hektara zemlje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam