Svaka žena u Srbiji mesečno zaradi 546 evra radeći kućne poslove, ali im se to ne plaća!

19.09.2020

08:41 >> 11:39

0

Muškarci u našoj zemlji u proseku zarade i do 16 odsto više od žena, istakla je potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravno

Svaka žena u Srbiji mesečno zaradi 546 evra radeći kućne poslove, ali im se to ne plaća!
Copyright Profimedia

Platni jaz između muškaraca i žena u Srbiji iznosi u proseku od 11 do 16 odsto u korist muškaraca, dok je evropski prosek 16,3 odsto, a na globalnom nivou on iznosi 23 odsto, izjavila je Zorana Mihajlović povodom 18. septembra, Međunarodnog dana jednakih zarada koji se ove godine prvi put obeležava u svetu.

– Uradili smo prvu ekonomsku analizu neplaćenih poslova i došli do podatka da kada bi se tim poslovima pridodala ekonomska vrednost, žene bi zarađivale 546 evra za njihovo obavljanje – rekla je Mihajlovićeva.

Malo žena u najplaćenijim sektorima

Zanimljivo je i to da je, kako je istakla, epidemija korona virusa dodatno osvetlila koliki teret žene preuzimaju na sebe, od brige o domaćinstvu, do rada u manje plaćenim oblastima. Tako su žene češće od mušaraca zaposlene u prehrambenoj i tekstilnoj industriji, službama socijalne i zdravstvene zaštite, dok ih u najplaćenijim sektorima, poput IT industrije, ima malo.

Zorana Mihajlović, otpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost; Foto: Tanjug/Rade Prelić/bs

Potpredsednica Vlade naglasila je i da razlog za manju aktivnost žena na tržištu rada leži upravo u obavljanju tih neplaćenih poslova kod kuće.

Privatne i poslovne obaveze

– Čak 96 odsto žena kao razlog za skraćeno radno vreme navodi brigu o članovima porodice, u odnosu na četiri odsto muškaraca. Teže im je da usklade privatne i poslovne obaveze, a o slobodnom vremenu za sebe da ne govorimo. To su patrijarhalni obrasci koje moramo da menjamo – zaključila je Mihajlovićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike