Nisu izdržale pritisak: Akcije "Tesle" pale, jedan je razlog

21.12.2020

14:33

0

Akcije su izgubile oko četiri odsto vrednosti, nakon što su u petak zaključene na rekordnih 695 dolara

Nisu izdržale pritisak: Akcije "Tesle" pale, jedan je razlog
Copyright Profimedia

Akcije proizvođača električnih automobila “Tesla” oslabile su danas uoči svog debitovanja u indeksnoj korpi S&P 500, jer je zabrinutosti zbog brzog širenja novog soja koronavirusa u Britaniji pritisla tržište.

“Tesline” akcije su pale na trgovanju pre zvaničnog otvaranja Volstrita za oko četiri odsto, nakon što su u petak zaključene na rekordnih 695 dolara, izveštava Rojters.

Ilon Mask; Profimedia

Indeks fjučersa S&P 500 je potonuo za oko 1,5 procenata.

Ova kompanija, na čijem je čelu milijarder Ilon Mask, postaće najvrednija ikad primljena u glavni indeks Volstrita i činiće 1,69 odsto tog pokazatelja, prema Hauardu Silverblatu, analitičaru u kompaniji “S&P Dau Džons”.

Akcije “Tesle” su porasle za oko 70 odsto od sredine novembra, kada je najavljeno njegovo uvrštenje u S&P 500, a od početka 2020. do danas beleže rast od 700 procenata.

To je tržišnu vrednost kompanije sa sedištem u Kaliforniji podiglo na oko 660 milijardi dolara, što je čini šestom najvrednijom američkom firmom koja kotira na berzi, a mnogi investitori je doživljavaju kao izuzetno precenjenu.

Pročitajte još

“Tesla” je ubedljivo najtrgovanija akcija po prometu na Volstritu s prosečnim iznosom od 18 milijardi dolara na svakoj sesiji tokom proteklih 12 meseci, dok je “Epl” na drugom mestu sa prosečnim dnevnim trgovanjem od 14 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Otprilike petinu “Teslinih” akcija drži Mask, glavni izvršni direktor i drugi insajderi, dodaje Rojters.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike