EBRD pomaže bolju ekologiju u gradovima EU

28.03.2023 | 09:15

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) mobilisaće više od 1,1 milijarde evra direktnih investicija za ekološke programe gradova

Copyright Profimedia

EBRD će direktno ili preko financijskih posrednika uložiti 1,1 milijardi evra kako bi pomogla zemljama Europske unije (EU) u koje Banka ulaže da ostvare pun zeleni potencijal, poboljšaju održivost i smanje uticaj štetnih gasova na životnu sredinu.

Odbor za ulaganja InvestEU odobrio je garancije u vrednosti do oko 150 miliona evra za prve operacije EBRD, u okviru ugovora o garancijama InvestEU vrednog do 450 milona evra između Europske komisije i EBRD-a.

Novo finansiranje podstaći će zelena i održiva ulaganja u komunalni, saobraćajni i energetski sektor, kako bi se odgovorilo na izazove zaštite životne sredine.

Takođe će podržati uspešan program EBRD "Zeleni gradovi", koji je aktivan u više od 50 urbanih područja kako bi se ubrzala njihova zelena tranzicija, prenosi SeeBiz.

Sredstva će biti korišćena i za oporavak od krize izazvane pandemijom kovida-19 i rešavanje nedostataka u infrastrukturi, a poboljšaće i konkurentnost i socioekonomsko približavanje zemalja EU s drugim državama članicama.

Finansijske institucije u tim zemljama davaće zajmove za finansiranje ulaganja u održivi saobraćaj, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i stambene zgrade.

To će doprineti uštedi energije i smanjenju emisije ugljen-dioksida u građevinarstvu i saobraćajnom sektoru.

Novo finansiranje će pomoći i u rešavanju energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug