Počelo „drugo poluvreme“ ali se kraj i ne nazire: Ministri, guverneri i ekonomisti o krizi

30.09.2022

10:31

0

Okupljeni na Devetom samitu ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana, zabrinuti zbog toka aktuelne privredne krize

Počelo „drugo poluvreme“ ali se kraj i ne nazire: Ministri, guverneri i ekonomisti o krizi
Copyright Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović; FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović ocenio je danas na otvaranju Devetog samita ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana, u Bečićima, da se sada nalazimo u "drugom poluvremenu“ krize kojoj se za sada ne sagledava kraj.

- Kao posledica velikih fiskalnih stimulansa i ekspanzivne monetarne politike u vreme pandemije, danas se suočavamo sa velikom inflacijom. Inflatorni udar je premašio sva očekivanja sa početka ove godine, centralne banke zemalja regiona dosta usklađeno, kako nije viđeno u poslednjih 50 godina, podižu kamatne stope da bi obuzdale rast cena, ali moraju da vode računa da se to ne odrazi negativno na rast privrede - upozorio je Vlahović.

Dodao je da je SES smatrao da je u takvim okolnostima neophodno razgovarati o setu fiskalnih i monetarnih mera koje će omogućiti da se skučeni fiskalni prostor racionalno iskoristi, a da pritom ne da negativan efekat na privredu.

Ministar finansija Crne Gore, koje je pokrovitelj skupa, Aleksandar Damjanović rekao je da bez saradnje i razmene prakse i iskustava u regionu nema napretka tih zemalja.

- Niti bilo ko može sam da izađe iz ovog začaranog kruga problema. Odjeci samita treba da nadiđu regionalni nivo, jer su ovde predstavnci međunarodnih institucija - rekao je Damjanović.

Milijarde su tu, ako se ide ka zelenoj tranziciji

Šef regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) Aleksandro Bragonci rekao je na otvaranju samita da je ulaganje u zelenu ekonomiju način da se prevaziđe aktuelna kriza koju su proizveli kovid pandemija, energetska kriza i rat u Ukrajini.

Precizirao je da to znači ulaganje u digitalizaciju, dekarbonizaciju inovacije, što treba da obezbedi tranziciju ka zelenoj ekonomiji i podsetio da EIB i EU kroz projekat Tim Evropa obezbeđuju finansiranje ovih izazova.

- Evropska investiciona banka je uložila 27 milijardi evra u države regiona na koje će se odnositi proširenje članstva u EU, a napravili smo nove regionalne centrale, gde smo radili sa kofinansijerima i klijentima na ulaganju u infrastrukturu na Zapadnom Balkanu - rekao je Bragonci.

On je dodao kako EIB želi da narednih godina sa zemljama EU i drugim partnerima odgovori na zajedničke izazove.

- Napravili smo instrument da reagujemo investicijama, a to je grin dil i mobilisanje 300 milijardi evra za ulaganje u zelenu infrastrukturu, kako bismo imali pravičnu trnaziciju ka zelenoj privredi. Spremni smo da uložimo jedan trilion do 2030. godine za ove svrhe, što će omogućiti ukidanje zavisnosti od fosilnih goriva i gasa. Podržavamo centralne banke Zapadnog Balkana da naprave linije finansiranja privatnog i javnog sektora u tom pravcu - rekao je Bragonci.

Učesnici samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja Zapadnog Balkana, pod nazivom "Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uslovima izraženih geopolitičkih rizika" kroz tri panela raspravljaju o najvažnijim aspektima krize i pokušaće da predlože mere za njeno prevladavanje.

Na konferenciji učestvuju brojni eksperti iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, te predstavnici Evropske investicione banke (EIB), MMF-a, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu, poput „Japan tobako internešenela“, koji je jedan od pokrovitelja skupa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike