Vučić na otvaranju novog pogona fabrike "Grundfos" u Inđiji: Investicija vredna 20 miliona evra, uskoro veće plate 15 odsto (VIDEO/FOTO)

28.09.2022

10:04

0

Kamen temeljac za novi proizvodni pogon danske kompanije Grundfos u Inđiji, koja će proizvoditi vodene pumpe, položen je u julu 2021. godine

Vučić na otvaranju novog pogona fabrike "Grundfos" u Inđiji: Investicija vredna 20 miliona evra, uskoro veće plate 15 odsto (VIDEO/FOTO)
Aleksandar Vučić 1 (4) - Copyright Tanjug printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona fabrike "Grundfos" u Inđiji.

Tanjug printscreen
 
Tanjug printscreen
 

 

 
 

- Možda samo dve ili tri fabrike su veće od ove - kazao je Vučić.

Predsednik je razmenio i nekoliko reči sa radnicama.

Direktor "Grundfrosa" u Srbiji Veljko Todorović rekao je da će sa novom zgradom doći do povećanja proizovdnih kapaciteta, a nova fabrika je "značajan doprinos globalnom kapacitetu i poboljšanju usluge prema kupcima".

On je istakao da je kompanija "Grundfros" postala jedan od najvećih izvoznika u Srbiji.

- Preko 800 posvećenih zaposlenih kolega i koleginica nam omogućava da vodimo fabriku - rekao je Todorović.

Iz "Grundfrosa" su se zahvalili na "neprocenjivoj podršci" Vladi Srbije.

Okupljenima se obratila i ambasadorka Kraljevine Danske:

- Pre nešto više od godinu dana ja sam ovde stajala kad se postavljao kamen temeljac. Pre 10 godina bilo je samo oko 40 zaposlenih, a sada zapošljavaju više od 800 ljudi, i uspeh Grunfosa pokazuje ono za šta se Danska zalaže.

Predsednik Vučić obratio se prisutnima

- Legendarni inženjer i osnivač "Grundfosa", gospodin Jansen imao je uzrečicu da je svet put problema koji se mogu rešiti na novi način. Ja sam srećan što danas u Inđiji otvaramo novu fabriku nama već dobro poznate kompanije. Ponosan sam što smo uspeli da sačuvamo "Grunfos" u Srbiji i da nastave da rade sa još većim uspehom.

Tanjug printscreen
 

 

O fabrici "Grundfos" rekao je da je važna za našu zemlju

- Važno je da imamo ovako velikog izvoznika. Oni su danas u top 10 izvoznika u Srbiji, a verujemo da će novi kapaciteti doprineti daljem rastu našeg izvoza - rekao je Vučić.

- U ovim teškim vremenima je važno da pokažemo da možemo da napredujemo i da radimo na budućnosti, i važno je da možemo da pratimo svet i da imamo od koga da naučimo. Ceneći dansku marljivost, mi sa njima razgovaramo i o drugim važnim pitanjima. 

Istakao je kako je ponosan na ljude koji su zaposleni u fabrici:

- Ponosan sam na sve ljude koji ovde rade, oni imaju svoje probleme ali su zadovoljni jer će moći da obezbede tu vrstu stabilnosti za svoju porodicu. Njihov osmeh govori više od svega.

Predsednik je obradovao radnike informacijom da će vlasnici kompanija povećati plate od novembra za 15 odsto.

Za kraj, Vučić se zahvalio i Suzan Šajn na velikom trudu u pogledu unapređenja odnosa Danske i Srbije i Srbije i EU.

Predsednik je svečano otvorio fabriku.

 

"Grundfos"

Kamen temeljac za novi proizvodni pogon danske kompanije Grundfos u Inđiji, koja će proizvoditi vodene pumpe, položen je u julu 2021. godine, a investicija je vredna 20 miliona evra. Nova fabrika Grundfosa u Inđiji prostire se na 17.000 metara kvadratnih.

Glavni proizvodi Grundfosa su pumpe za grejanje i klimatizaciju, kao i pumpe za vodsnabdevanje, otpadne vode i dozirne pumpe.

 

Grundfos je u prvoj fabrici u Inđiji imao oko 900 radnika, a nova fabrika u Inđiji biće treba po veličini fabrika te kompanije u svetu. Nova fabrika u Inđiji imaće Zlatni zeleni sertifikat, što znači da će biti potpuno energetski nezavisna i 100 odsto će reciklirati otpadne vode.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike