Srpske rakije najbolje na svetu: Zarići ponovo zablistali

04.12.2021 | 09:23

Dugu godinu zaredom, rakije iz „Destilerija Zarić“ osvajaju nagrade na prestižnoj selekciji u Briselu, a medalje su pobrale još tri srpska proizvođača

Copyright Pixabay/Rebecca Holm

Nakon osvajanja velike zlatne medalje i titule najbolja rakija na svetu „nirvana“ prošle godine, „Destilerija Zarić“ i ove godine je briljirala na takmičenju „Ujedinjenje nacije finih pića 2021“ (Spirits Selection by Concours Monial de Bruxelles).

Zlatne medalje osvojile su „nostalgija“, „magija“ i ponovo „nirvana“.

Takmičenje se održavalo od 21. do 24. oktobra 2021. godine i rakije je testiralo 87 sudija. Testirano je 1.400 pića iz 84 zemlje, piše eKapija.

„Nostalgija“ je rakija od dunje odležala tri godine, „magija“ je rakija od kajsije takođe odležala tri godine a „nirvana“ rakija od kruške koja je isto toliko stara, navedeno je na sajtu „Destilerije“.

Rakije u posebnoj selekciji

Nakon što su alkoholna pića inkorporirana u „Concours Mondial de Bruxelles – CMB“ 1999. godine, brzo su stekla ogromno interesovanje. Veliki uspeh takmičenja i posledični organizacioni izazovi naveli su organizatore CMB da razdvoje ta dva takmičenja 2013. i „Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles“ je sada punopravni događaj međunarodnog obima.

Uz podršku CMB-a, „Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles“ je postao međunarodni događaj koji nagrađuje alkoholna pića iz celog sveta. Viski, konjake, rakije, rumove, votke, džinove, piske, grape, baijije i tekile, i ostalo, ocenjuje i svrstava panel međunarodno priznatih stručnjaka.

Posle Čilea 2017, Bugarske 2018, Kine 2019, i Brisela 2020, ovo veliko takmičenje će se ponovo održati u novoj zemlji koja će biti domaćin. Zvanično saopštenje zemlje domaćina i datumi održavanja skupa biće preneti uskoro.

- Nadamo se da će u skorije vreme ova čast pripasti i Srbiji. Veliki razvoj i napredak u proizvodnji rakije, kao i vina, zaslužuje ovu počast - navode iz „Destilerije Zarić“.

Pored Destilerije Zarić ove godine su se pojavile još tri destilerije iz Srbije koje su dobile jednu srebrnu i dve zlatne medalje a to su „Hubert“, „Stara pesma“ i „Zlatna dolina“.

- Nadamo se da će Srbija imati mnogo više predstavnika u budućnosti jer smo dokazali da srpska rakija može da pobedi i najbolje svetske viskije i konjake – zaključuju srpski rakijaši.

BONUS VIDEO Dugu godinu zaredom, rakije iz „Destilerija Zarić“ osvajaju nagrade na prestižnoj selekciji u Briselu

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: eKapija