Napravljena dva kataloga proizvoda s oznakom geografskog porekla

22.01.2021

15:56

0

Novi katalozi nose nazive Autentična Srbija i Vinsko blago Srbije

Napravljena dva kataloga proizvoda s oznakom geografskog porekla
Copyright Jo Wiggijo/Pixabay

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je katalog poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakama geografskog porekla “Autentična Srbija” i katalog “Vinsko blago Srbije” o vinima sa zaštićenom oznakom geografskog porekla.

Katalozi su urađeni u okviru tvining projekta “Jačanje kapaciteta za sprovođenje i dalji razvoj zakonodavstva u oblasti organske proizvodnje i politike kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda”.

Takode, objavljene su i dve brošure o šemama kvaliteta za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i o organskoj proizvodnji.

Poslednje dve decenije tržište hrane i pića karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno proizvodima koji se odlikuju dodatnom vrednošću koja proizilazi iz vrednosti njihovog kvaliteta, načina proizvodnje ili specifičnosti podneblja sa kojeg dolaze, navedeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte još

Srbija ima, ističu u tom ministarstvu, ogroman potencijal u toj oblasti, a oznaka geografskog porekla predstavlja jedan od najboljih “alata” za brendiranje hrane i pića. Preciziraju da takve oznake, istaknute na ambalaži, daju ekskluzivnost proizvodu i upućuju kupca na određeni region ili mesto, kao i na sve specifičnosti koje taj proizvod poseduje.

Tvining je instrument institucionalne saradnje EU između javnih uprava država članica EU i zemalja korisnica/partnera sa ciljem pružanja podrške za prenošenje, implementaciju i sprovodenje zakonodavstva EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike