Hrvati se snašli: Izvoz pršute skočio 30 odsto

18.06.2021

14:31 >> 14:37

0

Korona je hrvatskim prerađivačima svinjetine promenila tržište

Hrvati se snašli: Izvoz pršute skočio 30 odsto
Copyright RINA

Proizvodnja proizvoda od svinjskog buta i plećke, u koje spada i pršut, pala je lani u Hrvatskoj za desetak posto u odnosu na 2019, ali je istovremeno izvoz povećan za 30 procenata, izjavio je danas potpredsednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

“Kao da nestae grad”

Na manifestaciji Dani pršuta u Poreču, na kojoj se razgovaralo o padu proizvodnje, nedostatku kvalitetne sirovine i jeftinom uvozu, Kovačević je rekao da je porast ovog izvoza rezultirao smanjenjem spoljnotrgovinskog deficita, prenosi Seebiz.

Takav izvozni rezultat, kako je objasnio, posledica je pandemije, izostanka turističke potrošnje i blokade horeka kanala, zbog čega su proizvođači našli alternativne prodajne i izvozne kanale, posebno putem trgovačkih lanaca.

– Ilustracije radi, mi smo prošle godine imali 50 miliona noćenja manje, to je kao da vam je nestao grad veličine Rijeke s okolinom, i to grad turista, koji konzumiraju i koji troše – rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, proizvodnja svinja u Hrvatskoj je od ulaska u EU do danas pala za oko četiri posto, a dodatni problem hrvatskog svinjogojstva u prošloj i ovoj godini predstavljao je rast ulaznih troškova, naročito cena stočne hrane, te pad cena “žive vage” za 10 do 20 procenata.

Pročitajte još:

– I tu imamo svojevrsni apsurd. Uprkos padu proizvodnje, izvoz svinja nam se u tih sedam godina povećao četiri do pet puta, a s druge strane spoljnotrgovinski deficit u razmeni svinjskog mesa, svežeg ili zamrznutog, porastao je za 50 milona evra i iznosi gotovo 160 milona – istakao je Kovačević.

Za budući razvoj sektora, zaključio je, ključni faktori će biti oporavak turizma, nastavak investicionog ciklusa, povećanje proizvodnje prerađivačkih kapaciteta i udruživanje uzgajivača svinja kako bi se osigurala stabilna sirovinska baza.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike