Ne samo na drumovima: Folskvagenov traktor stiže na oranice

27.08.2021

10:06 >> 10:52

0

Folksvagen napravio električni traktor namenjen afričkim poljoprivrednicima

Ne samo na drumovima: Folskvagenov traktor stiže na oranice
Copyright Pixabay/ADMC

Električna vozila ne stižu samo na drumove širom sveta, već se isti princip elektrifikacije mobilnosti primenjuje i na veoma esencijalnu granu ekonomije – poljoprivredu.

Nemački „Folksvagen“ razvio je električni traktor na principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2. Namenjen je za Afriku a zbog svojih karakteristika i cene neće se prodavati pojedincima već selu, koje će ga onda iznajmljivati pojedinačnim farmerima, prenosi Agroklub.

„Folksvagenova“ ekspozitura u Africi počela je testiranje pilot serije električnih traktora u provinciji Bugesera, u istočnoj Ruandi. Tamošnja gazdinstva zasnivaju se na vrlo slabo mehanizovanoj poljoprivredi koja istovremeno zapošljava oko 90 odsto stanovništva.

Upravo ta činjenica, a kako bi prehranili stanovništvo koje iz godine u godinu rapidno raste, podstakla je ovog nemačkog proizvođača automobila i komercijalnih vozila da konstruiše traktor koji je deo projekta „Gen.Farm“.

Razvijen je po principima održive ekološke poljoprivrede bez CO2, u saradnji sa Nemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ GmbH) i Univerzitetom u Ruandi, navodi farmer.pl.

Opremljen je elektromotorom od 20 kW i litijum-jonskom baterijom od 32 kWh koju će u kasnijoj fazi zameniti jeftinija i izdržljivija litijum-gvožđe-fosforna baterija.

Težina cele mašine je oko 2.200 kilograma, a međuosovinski razmak 192 centimetara. Baterija mu je postavljena iznad elektromotora, lako se zamenjuje, a puni se solarno.

– U mnogim regijama Afrike poljoprivredna proizvodnja ograničena jer farmeri gotovo ne koriste mašine. Međutim, to nije zbog dostupnosti tehničke opreme, već zbog nedostatka pristupačnih goriva. Ali, ono čega u ovim regijama ima dovoljno je sunce – objasnio je Peter Vouda, koordinator dizajna u inovacionom centru „Folksvagena“, zbog čega su se odlučili na ovu vrstu punjenja.

Pročitajte još

Inače, ova pilot serija deo je velikog projekta “Shared interest in the countryside” (Zajednički interes na selu), koji ova nemačka kompanija sprovodi zajedno sa Studijom za istraživanje i dizajn – AMO.

– Namenjen je povećanju produktivnosti malih poljoprivrednih proizvođača – rekao je ranije direktor AMO, Rem Kolhas, dodavši kako se vozilo neće prodavati pojedincima već selu koje će ga onda iznajmljivati poljoprivrednicima.

Još se ne zna tačno kada će traktor krenuti u serijsku proizvodnju, ali je izvesno da se neće prodavati pod markom nemačkog proizvođača koji planira da do 2035 godine postigne da sva vozila koja proizvede budu na električni pogon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike