Vučić najavio dobre vesti za poljoprivrednike: Veća premija za mleko, više novca po grlu stoke...

18.05.2023 | 12:30

Autor: Redakcija 24sedam

On je predložio Vladi Srbije da razmotri povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara

Copyright Tv Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je danas predložio Vladi Srbije da razmotri povećanje premije za mleko sa 15 na 19 dinara.

- Mi ćemo povećati i izdvajanja po grlu sa 30.000 na 40.000 dinara baš kako je i traženo - naveo je predsednik Vučić.

Kako je istakao, cilj je jačanje malog stočara.

- Ne samo na severu Srbije, već da ojačamo siromašnog stočara koji ima jednu, dve krave, koji živi na istoku, zapadu, jugu zemlje... Ja hoću da razgovaram sa poljoprivrednicima, a ne sa ucenjivačima i demonstrantima. Ne sumnjajte, to su izvanredne vesti za obične seljake i poljoprivrednike. Hoćemo da ojačamo malog stočara - naglasio je Vučić.

Kako je dodao, država može da učini onoliko koliko je to realno.

- Imali smo jutros sastanak sa predstavnicima odgajivača goveda za Srbiju, predstavnicima mlekara i razgovarali o stvarnim problemima. Pristojni ljudi govorili su o teškoj poziciji poljoprivrednika i tražili pomoć. Sa 25 na preko 80 milijardi ulaganja. Nikada neće biti dovoljno, uvek će postojati protesti - rekao je on.

Prema Vučićevim rečima, sagledaće se šta je pravično, "da ne ulažemo novac u tajkune, već da pomažemo domaćinu, seljaku..."

'Morate da nađete novac'

- Predložio sam Vladi Srbije da razmotre. Ministar Siniša Mali je računao i kada povećavate sa 30 na 40 hiljada po grlu, imate oko 20 miliona evra da dodate, kada povećate cenu premije za mleko, morate da nađete novac, a da ne ugrozite ekonomiju. Sa 15 na 19 podižemo premije na mleko i prelevmani da se uvedu na sireve i tražili su povećanje subvencija sa 30 na 40 hiljada dinara. Gledaćemo sledeće godine da povećamo na 55.000 jer hoćemo da ojačamo malog stočara - rekao je Vučić i dodao da su ovo fantastične vesti za poljoprivrednike.

Kako je istakao, "nekad je ucena repom, nekada suncokretom".

- Očigledno postoji problem sa korupcijom ili ne koristimo resurse pametno. Naše je da radimo za ljude, koliko novca izdvajamo za seljaka i proizvođača. Premijama ojačavamo mlekare, proizvođači takođe. Od aprila sve ovo stupa na snagu, dakle retroaktivno - naglasio je Vučić.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam