Dragan svoje prasiće pred praznike sve rasprodao unapred i to preko telefona: Cena po kilogramu ide na 500 dinara ali neki prodaju i skuplje

29.04.2023 | 21:36

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da "najtraženiju robu" danas, dostavi na vreme

Copyright Foto: RINA

Oni prasići koji su prekostali za Vaskrs, sada su se našli pred novim izazovom - Praznikom rada. Kolika je poteažnja za prasićima pred praznika, ne samo prvomajske već i za Đurđevdan najbolje pokazuje činjenica da biste imali sveže pečenje da svojoj trpezi morali ste svoje prasence rezervisati danima unapred. Zbog ogromne potražnje, a smanjene ponude, poslednji Mohikanci u svinjogojstvu konačno su dočekali svojih pet minuta.

- Sve se što je imalo od grla rasprodalo. Otišli su prasicići i oni od 15 kilograma pa sve do 55. Domaćini koji su napunili obore pred Vasrks, potpuno su ih ispraznili, pa su nespremno dočekali praznik rada i veliku srpsku slavu koja predstoji. Meni je hvala Bogu nešto posle Vaskrsa preteklo, pa te prasiće nisu mogli da zaobiđu prvomajski praznici. Ono što sam planirao za tov, otišlo je i to. Sada su obori prazni, čekamo sledeću "berbu", kazao je Dragan Jovanović za agenciju RINA koji u selu Zagorica kod Topole već godinama uzgaja prasiće.

Foto: RINA
 

On dodaje da je potražnja za prasićima enormno velika i da uprkos visokoj ceni, Srbi ne odustaju od tradicionalne proslave prvomajskih praznika, uprkos nestašici.

- Da sam imao još jedan šleper prasića, sve bi to otišlo u jednom danu. Cena kod mene je 500 dinara po koligramu, dok je na pijacu u Arandjelovcu išla i preko 600 dinara što je za kupce stvarno mnogo. Moramo gledati da svakome bute pristupačno, a i mi imati neku računicu. Za prosečno jedno prase, mora se izdvojiti pozamašna suma novca, čak i do 15.000 dinara.

Foto: RINA
 

Draganova pećnica za prasad poslednjih dana se neumorno loži, kako bi ovaj vredni Topoljanin stigao da "najtraženiju robu" danas, dostavi na vreme. 

Bonus video

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: RINA