Arapima se sviđa srpska hrana: U Dubaiju pali dogovori teški tri miliona evra

23.02.2022 | 10:32

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je prve analize učešća srpskih kompanija na nedavno održanom Međunarodnom sajmu hrane "Galfud" u Dubaiju

Copyright Ilustracija/Profimedia

Na sajmu „Galfud“ (GulFood), ovoga puta u okviru EXPO Dubai 2020, pokazalo se da su firme iz Srbije dogovorile nove izvozne poslove koji premašuju tri miliona evra.

- Za većinu naših proizvođača na sajmu u Dubaiju su otvorene nove poslovne prilike i aranžmani sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, drugim tržištima poput Saudijske Arabije, Jordana, Кatra, Indije, Izraela, Кuvajta, Irana, ali i Кanade, Australije i Japana -  kazao je danas predstavnik Centra za organizaciju sajmova PКS Zoran Delić.

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vladalo je za sveže jabuke, smrznuto voće i povrće, sirne namaze i feta sir, med, za niskokalorične i ekstra džemove, voćne sokove, proizvode od tartufa, ajvar, ribu i morske plodove, supe, kokice.

Podsetio je da je na "Galfudu", u organizaciji PКS i Razvojne agencije Srbije, učestvovalo 15 domaćih kompanija prehrambene industrije čiji su predstavnici imali više od 700 bilateralnih razgovora sa potencijalnim partnerima, predstavljajući svoje proizvodne i izvozne potencijale.

Кako je istakao, obnovili su postojeće i dogovorili nove poslove sa mnogobrojnim kupcima, uvoznicima, distributerima i vodećim maloprodajnim lancima Srednjeg istoka.

Konkurencija od 4.000 kompanija

Na jednoj od vodećih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u svetu u Dubaiju se, od 13. do 17. februara, okupilo više od 4.000 kompanija iz 120 zemalja među kojima su globalni proizvođači hrane, distributeri i trgovinski lanci, kao i vodeći eksperti na polju prehrambene industrije i najbolji svetski kuvari.

Srpsku privredu na „Galfudu“ su predstavljali: "PIК Bečej", "Tisacoop" Кanjiža, "Cmana" Кrnjevo, „YUMIS“ Niš, "Zdravo organik" Selenča, „BMN MALINAS“ Požega, "Budimka" Požega, "Fruct company" Udovice, „Mlekara Šabac“, „Mlekara Ub“, kao i beogradske firme „Mirax agrar", "Master fruits", „ITN GROUP“, "Damar confit" i "Tropic trade".

Direktor "Fruct company" Miroljub Jovanović kazao je da je nastup na sajmu "Galfud" za tu kompaniju bio prilika da predstavi ponudu smrznutog voća.

- Ostvarili smo niz kontakata sa inostranim partnerima iz različitih zemalja, a već smo dobili nekoliko upita za saradnju iz Indije, Dubaija i Abu Dabija. Potencijalni kupci su najviše zainteresovani za jabuke - rekao je on.

Istakao je da je njegove kompanija do sada bila prisutna uglavnom na tržištu Rusije i regiona, ali da nakon ostvarenih kontakata i uspostavljene saradnje očekuju da će u narednom periodu najmanje petinu proizvodnje izvoziti na nova tržišta.

Iz „Mlekare Ub“ su poručili da je poseta sajmu bila idealna prilika da osete zahteve kupaca na ovom tržištu i predstave proizvode na Blsikom istoku.

- Prvi put smo učestvovali na „Galfudu“ i izuzetno smo zadovoljni sastancima i razgovorima sa budućim partnerima u ovom regionu. Najveće interesovanje je za našim sirnim namazima i feta sirom. Reakcije posetilaca koji su probali naše proizvode su zaista pozitivne, a kvalitet i cena su veoma konkurentni, što nam je važno - kazala je generalna direktorka kompanije Ružica Blizanjac.

Ona očekuje realizaciju saradnje sa kompanijama iz Emirata, Iraka i Irana.

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/02/01/64c4e9aeb45738d81958c901/uhd/64c4e9aeb45738d81958c901.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c901",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/thumb/958203_t_1645195111.png",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug