Gradonačelnik potpisao ugovor sa Evropskom bankom: Beograđani dobijaju novu zgradu Hitne pomoći

23.12.2021

12:41

0

Autor: 24sedam

Ovaj projekat vredan je 16 miliona evra, od čega je 11 miliona evra obezbeđeno iz bespovratnih sredstava Evropske unije

Gradonačelnik potpisao ugovor sa Evropskom bankom: Beograđani dobijaju novu zgradu Hitne pomoći
757abbe151d9f52619dd16a26d4312ca_8909214433 - Copyright Beoinfo

U Starom dvoru danas je potpisan ugovor o kreditu između Grada Beograda i Evropske banke za obnovu i razvoj u vezi sa obezbeđivanjem dugoročnog finansiranja za uvođenje mera energetske efikasnosti u četiri javne zgrade u prestonici Srbije.

Reč je Hitnoj pomoći, Gradskoj biblioteci, Studentskoj poliklinici i Stacionaru, koji će biti rekonstruisani i termalno rehabilitovani što znači da će kada, radovi budu završeni, te zgrade biti energetski efikasne i trošiti manje energije.

Ovaj projekat vredan je 16 miliona evra, od čega je 11 miliona evra obezbeđeno iz bespovratnih sredstava Evropske unije, a preostala sredstva su zajam koji Grad Beograd uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj.

Beoinfo
 

Ugovor su potpisali gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za region Zapadnog Balkana Mateo Kolanđeli, u prisustvu ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović koja je rekla da je pre četiri godine inicirala ovaj projekat.

- Kada smo programirali IPA-u za 2018. godinu, energetska efikasnost još nije bila u toj meri relevantna u programiranjima koja smo tada radili, ali sam mislila da je pravo vreme da uđemo u takvu vrstu projekata, posebno za grad Beograd. Pokazalo se da smo u sinergiji sa EU još tada prepoznali šta je to što će biti glavna tema u narednim decenijama - rekla je Joksimović.

Gradonačelnik Beograda je rekao da je ovo značajan projekat čija je realizacija važna iz više razloga, pre svega zbog toga što će, istakao je, sugrađani koji koriste ove objekte videti jasnu korist jer će objekti biti funkcionalniji, pogotovo Hitna pomoć koja će imati dodatnih 6.000 kvadrata.

Beoinfo
 

- Ništa manje nije važno da kroz ovaj projekat pokazujemo da možemo zajedno sa EU i našim partnerima, uz veliku pomoć Ministarstva za evropske integracije, da realizujemo ovako važne projekte - rekao je Radojičić.

Takođe, istakao je da je važno i to što se kroz ovaj projekat radi konkretan doprinos za energetsku efikasnost Beograda i uspostavlja model koji će, dodao je, moći da se implementira na veći broj zgrada u Beogradu.

- Verujem da će ovo biti samo jedan uspešan model kako ćemo da unapredimo životnu sredinu u Beogradu s obzirom na to da je ušteda energije, energetska efikasnost jedna od ključnih stvari na tom putu - rekao je Radojičić i zahvalio svima koji su učestvovali u pripremi realizacije ovog projekta.

Kolanđeli je rekao da je ugovor koji je danas potpisan izuzetno značajan za Beograd iz tri aspekta koji se, kako kaže, uvek uzimaju u obzir kada Evropska banka za obnovu i razvoj odobrava zajmove.

Beoinfo
 

Kako je dodao, prvi aspekt je odgovor na pitanje šta, drugi je način, a treći kontekst.

- Ako odgovaramo na pitanje šta, radimo na energetskoj efikasnosti koja na sistematski način doprinosi dobrobiti svih, u ovom slučaju Beogradu i zato je bilo izuzetno značajno koje zgrade će biti odabrane. Drugi aspekt je način, odabran je ovaj način kao novi model odobravanja dugoročnog finansiranja kroz dve trećine granta koje je dala EU i jednu trećinu koja se daje uz dugoročni zajam - rekao je Kolanđeli.

Istakao je da je treći aspekt, kontekst, izuzetno važan jer je Beograd jedan od zelenih gradova.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre je podsetio na značaj energetske efikasnosti, naročito u kontekstu klimatskih promena.

On je istakao da je EU od 2000. godine izdvojila 830 miliona evra grantova i pomoći za aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena i, između ostalog, jačanja energetske efikasnosti.

- Imamo plan koji podrazumeva i sledeća davanja za zemlje Zapadnog Balkana u iznosu od devet miliona. Sve ovo treba posmatrati u kontekstu otvaranja Klastera 4 u okviru pregovora sa EU o pristupanju Srbije, gde se jasno vidi da su aktivnosti Srbije intenzivirane na ovom planu - rekao je Žiofre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike