Plamen u domovima najčešće izbije zbog ljudi: Od početka godine više od 3.000 požara, preminula 21 osoba

16.11.2020

13:45 >> 15:45

0

Autor: Jovana Vrećo

Plamen koji se lako i brzo razbukti u domovima građana najčeće je uzrok njihove nepažnje i nemara

Plamen u domovima najčešće izbije zbog ljudi: Od početka godine više od 3.000 požara, preminula 21 osoba
Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Od početka godine u prestonici je bilo više od 3.000 požara u kojima je život izgubila 21 osoba. Iz vatrene stihije pripadnici vatrogasnih službi uspeli su da spasu 74 ljudi. Plamen koji se lako i brzo razbukti u domovima građana najčeće je uzrok njihove nepažnje i nemara, dok vatra prema dosadašnjih podacima tokom zimskih meseci učestalije izbija u zatvorenim prostorijama, a leti na otvorenom prostoru.

Kako su, za “Novosti”, objasnili iz Vatrogasne službe, iskustvo iz današnjih intervencija pokazalo je da su najčešći uzroci požara u stanovima i kućama neispravne električne instalacije i uređaji, kao i ljudska nepažnja prilikom korišćenja ložišta, šporeta i grejnih tela.

– Od ukupno 4.133 intervencije u Beogradu je od početka 2020. godine bilo 3.070 požara. Smrtno je stradalo 21 lice, a spasena su 74 koja su bila direktno ugrožena od požara. – naveli su, za “Novosti”, iz Vatrogasne službe – U 90 posto slučajeva uzrok požara je ljudski faktor – nemar, nepažnja i namera.

Pročitajte još: Urađena prva uspešna operacija na devojčici izbavljenoj u požaru na Dorćolu: Oporavak tek predstoji

Momci, svaka čast: Oni su donirali kožu za devojčicu stradalu u požaru na Dorćolu (FOTO)

Određeni periodi godine pogodniji su za izbijanje vatrenih stihija. Za vreme letnjih meseci na otvorenom više bukti vatra, u okviru poljoprivrednih radova ili paljenja strnjike. S druge strane, zima je vreme kada plameni češće obuzmu građevinske i stambene objekte širom prestonice.

Nezapamćeni požar u soliteru u Bulevaru Milutina Milankovića 110 na Novom Beogradu krajem marta definitivno je obeležio ovu godinu. Vatra je tada buknula najpre u stanu na osmom spratu i proširila se na susedne. Poginulo je šest osoba, dok je sedma žrtva, žena stara 88 godina, od poslednica preminula u bolnici dve nedelje kasnije. Mlada Anja Stojanović tog jutra ostala je bez čitave porodice – roditelja i starijeg brata. Pored njih, poginuo je i bračni par, kao i nepokretni muškarac, iz čijeg stana je, navodno, i krenuo plamen.

U požaru koji je nedavno zahvatio stan na desetom spratu u ulici Visokog Stevana na Dorćolu povređena je petnaestogodišnja devojčica. Ona je bila sama kad je stan počeo da gori. Videvši je kako viče sa terase, radnici sa obližnjeg gradilišta – Pavle Gavura, Lazar Ereš, David Nika, Nemanja Držaić i Nenad Janković brzo su stigli

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike