Sava centru sledi renoviranje: Šta se menja, a šta ostaje pod zaštitom zakona

17.11.2020

17:58 >> 09:22

0

Autor: Jovana Vrećo

Prvo će se raditi fasada, koja će biti energetski moderna, trokrilna, ali će zadržati isti izgled, pošto je kongresni centar zakonom zaštićen - kaže pot

Sava centru sledi renoviranje: Šta se menja, a šta ostaje pod zaštitom zakona
Copyright Sava centar Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović, Miroslav Mišković Printscreen/ Youtube

Sudbina jednog od simbola grada, ujedno i najvećeg kongresnog, kulturnog i poslovnog centra Srbije – Sava centra, već nedelju dana, u rukama je Miroslava Miškovića i “Delta holding-a”, a iz te kompanije najavljuju da bi renoviranje moglo da počne krajem 2021. godine.

Prema rečima potpredsednika kompanije “Delta holding”, Živorada Vasića, Sava centar biće renoviran u roku od 18 meseci od početka radova, a takođe trebalo bi da stignu arhitekte i da bude raspisan i tender.

– Do januara se završava papirologija, a Sava centar će biti zatvoren onog trenutka kada krene renoviranje i skidanje fasade – rekao je Vasić za TV Prva.

On je najavio da će se prvo raditi fasada, za koju kaže da će biti energetski moderna, trokrilna, ali će zadržati isti izgled, s obzirom na to da je kongresni centar zakonom zaštićen.

Veza sa “Kraun plazom”

Vasić je naveo i da će Sava centar biti poslovno povezan sa hotelom “Kraun plaza”, čiji je vlasnik takođe “Delta”, i da će ta kompanija dovesti poznate svetske brendove i svetske restorane, da će imati i renta kar kuću, vodiče i zabavne sadržaje za decu.

– Fasada ostaje apsolutno ista, ali ćemo je osvetlili da se kongresni centar vidi sa svih strana – objasnio je on.

Sve sale će biti potpuno renovirane, navodi Vasić, ali će ostati u istom gabaritu, a sadašnjih 16.000 kvadratnih metara ostaće kao komercijalni prostor.

– Pravimo potpuno novi miulitimedijalni prostor. To će biti najsvremenija kongresna sala, gde ćemo moći da dovedemo 5.000, 6.000, 7000 ljudi – rekao je Vasić.

Podsetimo, Miroslav Mišković i Delta holding ponudili su za Centar “Sava” početnu cenu od 17,5 miliona evra, a prodaja najvećeg kongresnog centra u Srbiji obavljena je 9. novembra, javnim nadmetanjem.

Pročitajte još: Šta posle prodaje: Da li će Miroslav Mišković i “Delta” oživeti Sava centar?

U kultnom kafiću Sava centra sedeli su Putin, Gadafi, Majls Dejvis: Konobari koji su ih služili sada odlaze…

“Delta” je ponudom potvrdila spremnost da prihvati cenu od 17,5 miliona evra i obavezna ulaganja od 50 miliona evra, koji su, kao što smo i ranije pisali, postavljeni kao uslov u javnom konkursu. Prema proceni stranih konsultanata koje je angažovala “Delta”, investicija za renoviranje Sava centra biće veća od 60 miliona evra.

Investicija predviđa zamenu staklene fasade, izradu novih elektroinstalacija, kao i pogona za hlađenje i grejanje, uvođenje kompletno novih multimedijalnih instalacija. “Delta” se kao investitor obavezala na očuvanje arhitekture objekta i njegovog spoljašnjeg izgleda, kao i na zadržavanje postojeće namene.

– Spremni smo da rekonstrukcijom zadržimo izgled i namenu, a da unutra stvorimo jedan novi Sava centar, koji će uključiti savremene digitalne komunikacije, restorane i kafiće, rentakar agencije i usluge turističkih vodiča, odnosno sve ono što gost očekuje da dobije u jednom modernom kongresnom centru – rekli su u “Delti“, neposredno pre javnog nadmetanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike