"Veliki brat" u beogradskoj školi: Roditelji zbog kamera pocrveneli od besa - da li je ovo obrazovna ustanova ili rijaliti?

11.12.2021 | 07:30

Autor: Ljubica Stanković

U dopisu za medije oni su naveli da je razumljivo da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali da njihovo prisustvo u učionicama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i sloboda

Copyright 24sedam

Roditelji čija deca pohađaju prvi razred XIV beogradske gimnazije pobunili su se zbog toga što su đačke učionice pokrivene kamerama za video-nadzor, jer, kako kažu, ne žele da oni pohađaju nastavu u rijaliti školi.

Povodom postavljanja kamera, ljutiti roditelji obratili su se kabinetu ministra prosvete, kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, predsedniku Foruma beogradskih gimnazija, kao i medijima. 

24sedam
 

U dopisu za medije oni su naveli da je razumljivo da kamere nadziru školske hodnike i dvorište, ali da njihovo prisustvo u učionicama predstavlja grubo kršenje ljudskih prava i sloboda.

- Zato se kao roditelji pitamo da li našu decu šaljemo u obrazovno-vaspitnu instituciju ili u kazneno-popravni zavod. Telefonskim putem smo kontaktirali s direktorkom, ali ona nam je rekla da je zauzeta i spustila je slušalicu. Ne želimo da naša deca pohađaju XIV rijaliti gimnaziju, kako im se vršnjaci iz drugih škola često podsmevaju - zaključuju roditelji u svom dopisu.

Za kamere potrebna saglasnost roditelja

Pixabay
 

Prema rečima Jovanke Nikolić iz Asocijacije potrošača Srbije (APOS), pre postavljanja kamera škola bi prvo morala da ima saglasnost roditelja za tako nešto.

- Pored toga, škola bi trebalo da objasni kakve su namere za postavljanje video-nadzora i u koje svrhe će se one koristiti, kao i gde će biti postavljene - objašnjava za 24sedam Nikolićeva. 

Ukoliko škola ne dobije saglasnost od roditelja, a postavi kameru, naša sagovornica kaže da oni imaju pravo da tuže tu obrazovnu ustanovu.

- Ipak, najbolje rešenje bi bilo da škola skine kamere i obriše sav video-materijal - ističe Nikolić. 

Sličnog mišljenja je i Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije  (USPRS) koja podseća da su se ranijih godina vodile polemike o uvođenju kamera u školskim učionicama.

- I tada je javnost bila podeljena, jer to predstavlja urušavanje privatnosti ne samo đaka, već utiče i na autonomiju profesora, koja bi trebalo da bude neprikosnovena - objašnjava ona. 

Bez odgovora od direktorke

24sedam
 

Portal 24sedam pokušao je da stupi u kontakt s Marijom Miletić, direktorkom XIV beogradske gimnazije, ali nam je rečeno da ona nije u školi i da pokušamo sutradan. 

Podsetimo, ovo nije prvi put da se vodi polemika o video-nadzoru u ovoj školi. U martu 2014. su četiri prosvetna sindikata i desetak profesora iz ove obrazovne ustanove održali konferenciju za štampu umesto štrajka upozorenja i tada zatražili ukidanje video-nadzora na nastavi. 

Direktorka Miletić je, uprkos pobuni, tada rekla da video-nadzor neće biti ukinut jer je uveden još 2007. i bio je predviđen u projektu rekonstrukcije škole. 

Govoreći o tome te 2014, direktora Miletić je za Studio B, između ostalog, izjavila: "Ako je definicija časa da je čas javan, u čemu je onda problem postojanje kamera?"

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam