Živeo je skromno, kao podstanar: Student Gojko Stojčević promenio je više beogradskih adresa (FOTO)

15.11.2021

11:00

0

Sve promene adresa ostale su zabeležene u "kartonu žitelja", koji predstavlja jedan od više od milion digitalizovanih kartona koje je Istorijski arhiv Beograda učinio dostupnim u svom digitalnom reprozitorijumu

Živeo je skromno, kao podstanar: Student Gojko Stojčević promenio je više beogradskih adresa (FOTO)
pavle (1) - Copyright Profimedia

Patrijarh Pavle preminuo je na današnji dan, pre 12 godina. Živeo je skromno, vodio se načelima istinoljubivosti i tako postao, kako mnogi i dan-danas ističu, najvoljeniji srpski duhovnik.

Kao student, Gojko Stojčević živeo je u prestonici i nekoliko puta menjao adresu stanovanja, što je ostalo zabeleženo u "kartonu žitelja", koji predstavlja jedan od više od milion digitalizovanih kartona koje je Istorijski arhiv Beograda učinio dostupnim u svom digitalnom reprozitorijumu.

Došao je u Beograd 1936. godine, da studira na Bogoslovskom fakultetu. Poznato je da je, što svedoči njegova biografija, u početku stanovao u kući očevih rođaka, ali da je potom živeo na drugim lokacijama prestonice, u iznajmljenim stanovima i sobama.

Karton na ime Gojko Stojčević otvoren je 5. oktobra 1936. godine, piše Poreklo.rs. Uz njegovo porodično i rođeno ime, u ovom zvaničnom dokumentu Uprave grada Beograda pisalo je da je po zanimanju student teologije, državljanin Jugoslavije, kao i da je rođen 11. septembra 1914. godine u mestu Kućanci.

Takođe je navedeno da je po bračnom stanju neženjen, pravoslavne vere, kao i da mu je rođeno ime majke Ana.

Profimedia
 

Prva adresa na kojoj je patrijarh stanovao bila je u Ulici Živka Davidovića 14, kod stanodavca Lazara Okrajnova, i tako je bilo sve do 15. jula 1937. godine, kada se odjavio i prijavio u svom rodnom mestu Kućancima. Nekoliko meseci kasnije, tačnije 6. oktobra 1937. godine, Gojko se vraća na pređašnju beogradsku adresu i tu ostaje nešto više od mesec dana, do 16. novembra. Tada se odjavljuje i prijavljuje na boravak u Belišću, u Hrvatskoj.

Danas se na pomenutoj adresi Živka Davidovića 14, koja se nalazi nedaleko od Cvetkove pijace na Zvezdari, nalazi manja kuća, verovatno ista ona u kojoj je na početku svog studentskog života boravio Gojko.

Printscreen/ Google maps
Ulica Živka Davidovića

Sledeća patrijarhova prijava stana bila je 31. marta 1938. godine na adresi Zeleni venac 13, kod stanodavca Živojina Đukića. Na tom mestu danas se nalazi nova zgrada 

Printscreen/ Google maps
Zeleni venac 13, fotografija nove zgrade

Potom je usledio period čestih selidbi. Tako se posle nešto više od mesec dana Gojko preselio u Ulicu Stanka Vraza 28 (Vrazovu) na Zvezdari, kod Pavla Pavlovića.

Printscreen/ Google maps
Vrazova 28

Nešto kasnije,16. maja, prijavljuje se u Gračaničku ulicu 7/IV, kod Radivoja Jocića, gde ostaje do 17. jula iste godine, kada odlazi na raspust u Belišće.

Prinstcreen/ Google maps
Gračanička 7

Po povratku u Beograd, 22. novembra 1938, budući srpski patrijarh je iznajmio sobu u Ulici kralja Ferdinanda 19 (današnjoj Resavskoj) kod stanodavca Ivana Perišića.

Printscreen/ Google maps
Ulica kralja Ferdinanda, današnja Resavska

Na ovoj adresi se zadržao sve do 13. januara 1940. godine, kada se preselio na Kosančićev venac 14, kod stanodavca Danila Cvetkova, gde ostaje do početka rata.

Printscreen/ Google maps
Kosančićev venac 14

Dok se vodio na toj adresi, patrijarh je u avgustu 1940. godine otišao u vojsku, u vojnu bolnicu u Zaječaru, na šest meseci. Po povratku je kratko vreme radio kao sekratar u kabinetu ministra vera Vojislava Janića.

Iz razrušenog Beograda, Gojko odlazi u rodne Kućance, koji tada ulaze u sastav fašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske.

Gojko se potom vratio u Beograd, 1941. godine, gde je našao stan u Zadarskoj 14 (današnjoj Ulici Dobrice Ćosića), kod Nikodija Jevtovića.

Posle samo mesec dana napustio je sobu u Zadarskoj i prešao u zgradu pri Crvki Sv. Vavedenja u Ulici Ljube Jovanovića, a potom od 14. oktobra nalazi sobu na Dorćolu kod Leposave Popović u Karađorđevoj 41.

Printscreen/ Google maps
Karađorđeva 41

Zatim je 13. novembra prešao kod novog stanodavca Đoka Bojanića, u Ulici Sanje Živanovića 33. Na toj adresi ostao je sve do Božića 1942. godine, kada je prešao u manastir Rakovica.

Printscreen/ Google maps
Sanje Živanovića 33

Od 13. aprila 1942. Gojko je prijavljen na adresi Katanićeva 21, u Društvu kneginje Ljubice, nadomak zidina Hrama Svetog Save, koji je tada bio u izgradnji.

Ipak, u tom ratnom dobu, uz ime Gojka Stojčevića navedena je još jedna kratkotrajna prijava boravka u okupiranom Beogradu, kada se 10. marta 1944. godine prijavio kod Đorđa Bojanića (pretpostavlja se da je u pitanju ranije pomenuti Đoko Bojanić), ali ovaj put na adresi Tolstojeva 15. Ipak, već pet dana kasnije, ponovo se prijavio u Ovčar Banji, te je to ujedno i poslednji zabeleženi podatak o promeni adrese boravka patrijarha Pavla koji se nalazi u njegovom kartonu žitelja Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike