Studio B - svetionik na medijskom nebu: Kako je nekadašnji simbol grada postao zaštitni znak Beograđana?

31.10.2021

12:16

0

Autor: 24sedam

Osnivači Studija B bili su grupa novinara dnevnog lista "Borba", čija je uređivačka politika bila potpuno revolucionarna za to vreme

Studio B - svetionik na medijskom nebu: Kako je nekadašnji simbol grada postao zaštitni znak Beograđana?
Copyright ATA Images/Antonio Ahel/Printscreen

Radio Stubio B osnovan je 1. aprila 1970. godine, a u momentu njegovog dizanja u etar predstavljao je prvu stanicu SFRJ, koja se nalazila izvan sistema elektronskih državnih medija.

Osnivači Studija B bili su grupa novinara dnevnog lista "Borba", čija je uređivačka politika bila potpuno revolucionarna za to vreme - mnogo muzike i maksimalno tri minuta govora između dve numere.

Zaštitni znak Studija B - Duško Radović 

U osamdesetim godinama 20. veka zaštitni znak Studija B bio je pesnik i pisac "za malu i veliku decu" Duško Radović, čiji su aforizmi i humorističko-satirični komentari u čuvenoj emisiji "Beograde, dobro jutro" bili iskren i topao pogled sa 21. sprata "Beograđanke" na Beograd i Beograđane.

Kao legenda ove medijske kuće ostaje upamćen i urednik Jutarnjeg programa - Đoko Vještica, novinar i voditelj, koji je uspostavio nove standarde komunikacije sa komunalnim preduzećima direktnim uključenjima njihovih rukovodilaca u program i nimalo nežnim propitivanjem o stanju komunalnih sistema.

Prvi koraci televizije

Televizija Studio B prvi put je pokrenula 28. marta 1990. godie, ali je taj pokušaj kratko trajao, jer su joj vlasti ubrzo zabranile rad. 

Drugo pokretanje izvršeno je 19. novembra 1990, i od tada pa do danas Studio B je svetionik na medijskom nebu prestonice. 

Od pre nekoliko godina RTV Studio B je uspešno privatno preduzeće, koje i danas na čelu sa direktorkom i glavnom i odgovornom urednicom Ivanom Vučević radi u korist svih građana Beograda. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike