Edukacija mladih: "Bitno je da se deci objasni delovanje vakcine"

16.10.2021

13:03

0

Kada je reč o lekarima koji su neodlučni oko vakcinacije, Radojičić je istakao da te dileme najčešće imaju one kolege koje ne prate medicinsku literaturu

Edukacija mladih: "Bitno je da se deci objasni delovanje vakcine"
Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, ATA Images/Antonio Ahel

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je danas da ima prostora za edukaciju mladih o značaju vakcinacije, posle tribine održane sa korisnicima doma učenika srednjih škola "Milutin Milanković".

Pokazalo se, prema njegovim rečima, da su deca znatiželjna i da pravac edukacije putem tribina treba nastaviti.

- Bilo je bitno da se deci objasne savremeni koncepti proizvodnje novih vakcina i njihovog delovanja, posebno M RNK vakcine u kojoj je budućnost. Srednjoškolci su se prevasohodno interesovali o tipovima vakcina i njihovom mehanizmu delovanja, što im je objasnio doktor Srđa Janković - istakao je Radojičić za TV K1.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić ATA Images/Antonio Ahel
 

Oni žele da razgovaraju, ali imam utisak da se kod mladih ukorenio stav da je danas moderno biti protiv vakcinacije, što moramo hitno menjati, ukazao je gradonačelnik.

Kada je reč o lekarima koji su neodlučni oko vakcinacije, Radojičić je istakao da te dileme najčešće imaju one kolege koje ne prate medicinsku literaturu.

B.P./ATAImages
 

Teško je shvatiti takve stavove, jer onda ispada da ne verujete u celokupan koncept medicine, koja je zasnovana na kliničkim studijama i eksperimentu. Pandemija ima svoju dinamiku, a na nju možemo da utičemo pre svega vakcinacijom, ukazao je Radojičić i dodao da je i on vakcinisan i da veruje u kliničke studije.

- Da li ljudi imaju pravo na lični stav ili nemaju nije pitanje medicine. Ja jesam pristalica uvođenja nekog vida kovid propusnica koje će na neki način definisati kome će biti dozvoljen ulazak u određeni prostor. Postoji i podatak da je broj preminulih među nevakcinisanima nemerljivo veći. Praktično smo sad u situaciji da moramo nekoga da nateramo da brine o svom zdravlju - naveo je Radojičić.

Prema njegovim rečima, lekarima treba još više prostora da javno govore i treba usmeriti pažnju na njihovu argumentaciju.

- Argumentacija i razgovor su najbitniji kako bi građani dobili najadekvatnije informavcije, ne vidim drugi način. Čak ni žustre rasprave nisu dobre, naučna argumentacija je najvažnija, a sve drugo je kontraproduktivno. Postoje različiti načini kako se komunicira sa mladim ljudima, ali i kroz određene predmete u školama treba govoriti o savremenim principima nauke. Mora se razgovarati u dužem periodu i na sve produktivne raspoložive načine - zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Lj. S.

Najčitanije Vesti