Jedna žena protiv kralja: Kako je srpski vladar izbegao metak atentatorke u Sabornoj crkvi

11.10.2021

07:48

0

Autor: Jovana Vrećo

Pokušaj ubistva je mudro isplanirala, a namerno je izabrala Sabornu crkvu, mesto gde je kraljevo obezbeđenje bilo najslabije

Jedna žena protiv kralja: Kako je srpski vladar izbegao metak atentatorke u Sabornoj crkvi
kralj milan obrenovic atentat2 - Copyright Wikipedia

Plato ispred Saborne crkve u Beogradu, u srpskoj istoriji, ostaće upamćen kao mesto gde je 11. oktobra 1882. godine Jelena Marković - Ilka, supruga pukovnika Jevrema Markovića, pokušala da izvrši atentat na kralja Milana Obrenovića. 

Iako je atentat bio neuspešan, ovaj čin je brzo odjeknuo beogradskim ulicama, koje su vrvele od ljudi, jer je oktobar bio neobično topao za to doba godine. 

Šta je dovelo do atentata?

Kako neki istorijski spisi svedoče, sve je počelo 1878. streljanjem pukovnika Jevrema Markovića (Ilkinog supruga), nekadašnjeg socijalističko-radikalskog poslanika, zbog učešća u Topolskoj buni. 

Naredbu o streljanju Markovića izdao je tadašnji knez Milan Obrenović, kako bi se razračunao sa vođama i organizatorima bune. Ipak, ni danas se pouzdano ne zna da li je Jevrem stvarno bio učesnik u toj zaveri ili je stradao kao viđeniji čovek.

Wikipedia
Pukovnik Jevrem Marković

Jevrem je streljan u Aranđelovcu, 12. maja 1878. godine. Njegova udovica, došla je u grad da uzme telo, preveze ga i sahrani u Jagodini. Već tada su počele da kolaju priče po narodu da se Jelena tada zaklela da će supruga osvetiti, a to se i desilo četiri godine kasnije. 

Mudro je birala mesto

Markovićeva je atentat pažljivo i mudro planirala. Upravo zato, namerno je izabrala Sabornu crkvu, mesto gde je kraljevo obezbeđenje najslabije i gde je uvek gužva. Uzela je sobu prekoputa crkve i čekala svoju priliku. 

Tokom jeseni 1882. u Srbiji su izbijali sukobi među političarima, pa su mnogi smatrali da će doći i do nove političke krize. Tada je kralj Milan želeo da se još više poveže sa susednom Austrougarskom. Sa diplomatskog putovanja iz Beča, u Srbiju je stigao parobrodom i iskrcao se na Savskom pristaništu. 

Potom je krenuo u Sabornu crkvu, ni ne sumnjajući šta ga čeka. Baš u trenutku kada je kralj celivao ikonu, sa razdaljine od 12 koraka, Jelena je izvukla revolver i pucala. 

Wikipedia

Kralj Milan Obrenović, Jelena Marković Ilka

Neiskusna, a uz to sigurno i uplašena, Jelena je promašila monaha. Odmah je razoružana i uhapšena. 

Metak koji je ispaljen je sačuvan, a sam kralj Milan je posle događaja naredio da se optoči dragim kamenjem i koristio ga je kao iglu za svoju kravatu (danas se nalazi u Muzeju grada Beograda).

Usledili su meseci ispitivanja Jelene Marković, koja je sve vreme tvrdila da nije imala saučesnika. 

Ipak, kralj Milan je pokušao da atentat okrene u drugom pravcu i da ga iskoristi protiv radikala, ali dokaza za to nije postojalo. 

Uhapšeno je i nekoliko Ilkinih prijatelja i poznanika, a samo je njena rođaka Lena Knićanin, dovedena u vezu sa atentatom. Lena je bila udovica oficira i pukovnika Antonija Knićanina, a prilikom saslušanja je priznala da je znala za Iklin plan. 

Ilkina sudbina

Jelena Marković Ilka, prva žena atentator u Srbiji, prvo je osuđena na smrt, pa pomilovana, ali onda je stradala po sumnjivim okolnostima. 

Wikipedia
 

Zbog toga što se nije moglo sa sigurnošću i dokazima tvrditi da je u pitanju politička pozadina iza atentata, suđeno joj je za pokušaj iz ličnih pobuda. Tada je osuđena na smrt 12. aprila 1883. godine. 

Međutim, nedugo potom je pomilovana i poslata u zatvor u Požarevcu. Samo nekoliko sedmica kasnije, pronađena je zadavljena u svojoj ćeliji, a njena rođaka Lena, koja je takođe osuđena, nađena je obešena u zatvoru 28. marta 1883. godine. 

Iako su obe smrti proglašene samoubistvima, sve je ostalo pod velom misterije i sumnje, te je u oba slučaj, po jedan lekar iz komisije za uviđaj izdvojio svoje mišljenje, odbivši da potpiše i potvrdi da se radi o samoubistvima. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike