Da li je starost vozača (72) uzrok nedavnog udesa u Zemunu?

29.09.2021

09:40

0

Pravila regulisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kako je rekao gradonačelnik Zoran Radojičić, moraju da se primenjuju, uključujući i uslove o starosti vozača i obavezne lekarske preglede

Da li je starost vozača (72) uzrok nedavnog udesa u Zemunu?
udes zemun gsp autobus - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da u slučaju udesa koji se nedavno desio u Zemunu još nije utvrđeno da li je uzrok starost vozača.

Pravila regulisana Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kako je rekao, moraju da se primenjuju, uključujući i uslove o starosti vozača i obavezne lekarske preglede.

- U našoj zemlji osoba koja nije napunila 24 godine ne može da vozi autobus, dok je u nekim zemljama u okruženju to moguće već u 21. Možemo da kažemo da su naši zakoni nešto oštriji nego u ostalim državama u regionu - objasnio je gradonačelnik u gostovanju na TV Prva.

Radojičić je podsetio da su građani ovog dela Zemuna u više navrata pisali peticije za izgradnju dečijeg igrališta na ovom mestu, kao i da je u prethodnom periodu obezbeđeno 300 saobraćajnih pozicija za bolju bezbednost u blizini škola.

- Bio sam na terenu i razgovarao sa stanovnicima ovog dela Beograda, a kasnije i sa sekretarom Sekretarijata za saobraćaj, kako bismo ovo mesto na kojem se dogodila saobraćajna nezgoda učinili što bezbednijim - rekao je Radojičić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Mlad vozni park

Kako je naveo, prosečna starost vozila GSP je 7,1 godinu, dok je u Evropi to 11 godina.

- Nabavićemo 100 autobusa na gas i još deset električnih. Godišnje se obavljaju dva tehnička pregleda, a svaki dan autobusi prolaze kontrolu ispravnosti kočnica - poručio je gradonačelnik.

Kako je ranije saopštio MUP, vozač gradskog prevoza na liniji 45 H. D. (72) nalazi se u pritvoru pošto je 24. septembra leteo sa puta i probio ogradu igrališta u Zemunu. Tom prilikom je teže povređeno jedno dete, a povređeno je i pet putnika iz autobusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: J. V.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike