"Zeleni tampon" za čistija pluća đaka: Promene u više škola, a zbog jedne će roditelji biti bezbrižniji

17.09.2021

07:30 >> 07:38

0

Autor: Jovana Vrećo

U Sekretarijatu za zaštitu životne sredine za 24sedam objasnili su koje su sve to novine uvedene tokom prethodnih godina u obrazovne ustanove

"Zeleni tampon" za čistija pluća đaka: Promene u više škola, a zbog jedne će roditelji biti bezbrižniji
Copyright Pixabay

U čak devet osnovnih škola u Beogradu renovirana su i ozelenjena dvorišta sa ekološkom infrastrukturom, zbog čega će deca udisati zdraviji i kvalitetniji vazduh.

Pročitajte još:

Kako su u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine objasnili za 24sedam, polazna osnova za realizaciju ovog projekta bila je svakako adaptacija na klimatske promene, a cilj je da se za škole koje se nalaze u delovima grada koji su najugroženiji sa ekološkog aspekta, tj. koji se nalaze u blizini velikih saobraćajnica i velikog zagađenja, obezbedi postojanje što većih sadržajnih zelenih površina unutar školskih dvorišta, kao i da se obavezno izgradi “zeleni tampon” koji će dvorište izolovati što je više moguće od okolnog zagađenja.

Škole za koje je izrađena tehnička dokumentacija su: OŠ“ Vuk Karadžić“, OŠ “Mihajlo Petrović“, OŠ “Petar Petrović Njegoš“, OŠ “Vojvoda Mišić“, OŠ “Siniša Nikolajević“, OŠ “Banović Strahinja“, OŠ“Lazar Savatić“, OŠ“Stefan Dečanski“ i OŠ“Boško Buha“.

Takođe, najavljuju da je u školama koje su to želele, predviđena izgradnja letnjih učionica, radi održavanja nastave u prirodi.

– Idejna rešenja uređenja školskih dvorišta obezbediće da u budućnosti ove škole imaju veći broj stabala ili žbunaste vegetacije unutar dvorišta, što za rezultat ima zdraviju životnu sredinu u kojoj deca provode veliki deo dana, a takođe i doprinosi našoj zajedničkoj borbi protiv klimatskih promena – naveli su u sekretarijatu.

Pixabay/ mac231

Gašenje kotlarnica

Naši sagovornici objašnjavaju da je u cilju unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u Beogradu, a imajući u vidu činjenicu da u urbanoj zoni grada postoji veliki broj kotlarnica koje rade neefikasno, koristeći ekološki nepovoljna goriva (mazut, ugalj i itd.), Sekretarijat za zaštitu životne sredine pre devet godina započeo realizaciju Programa gašenja kotlarnica.

– Ovim programom se objekti javne namene u nadležnosti grada Beograda, koji, koristeći ekološki nepovoljne energente, negativno utiču na kvalitet vazduha u neposrednoj okolini, priključuju na sistem daljinskog grejanja JKP “Beogradske elektrane”. Toplifikacija objekata direktno dovodi do smanjenja emisije štetnih materija što dugoročno utiče na kvalitet vazduha u njihovoj okolini. Osim toga priključenje na daljinsko grejanje doprinosi povećanju energetske efikasnosti i poboljšanju kvaliteta snabdevanja energijom – navode u sekretarijatu.

Pixabay

Oni podsećaju da je u prethodnom periodu urađeno gašenje kotlarnica i priključenje na distributivni sistem prirodnog gasa ili na daljinski sistem grejanja priključeno 22 objekata u gradu Beogradu, uglavnom škola.

Priključenje je urađeno u sledećim objektima : OŠ „Boško Buha”, OŠ „Marija Bursać”, OŠ „Milan Rakić”, OŠ „Jovan Cvijić”, Građevinska škola,, Četvrta beogradska gimnazija, Škola za mašinstvo i umetničke zanate „Tehnoart”, vrtić Bubamara na Paliluli, Bogoslovija „Sveti Sava”, Pravoslavni bogoslovski fakultet, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, OŠ “1300 kaplara”, Medicinska škola, OŠ „Arčibald Rajs“, ETŠ „Rade Končar“, Srednja tehnička PTT škola, OŠ „Jajinci“, OŠ „Stefan Nemanja“ . Takođe u toku 2019 i 2020. godine nastavljeno je sa realizacijom projekata gašenja kotlarnica . Na distributivni sistem prirodnog gasa priključene su OŠ „Filip Višnjić“, OŠ „ Vojvoda Mišić“ , OŠ „Stefan nemanja“, OŠ „Vladimir Rolović“.

U toku 2021. godine sekretarijat je započeo proceduru za izvođenje radova na priključenju na distributivni sistem prirodnog gasa za još tri osnovne škole koje se nalaze na teritoriji grada Beograda, opština Surčin.

Pročitajte još:

– U toku je izvođenje radova na priključenju na distributivni sistem prirodnog gasa u OŠ “Vuk Karadžić” u Surčinu, a u narednom periodu ćemo uraditi i priključenje na distributivni sistem prirodnog gasa i u OŠ “Branko Radičević”, u Boljevcima i OŠ “Dušan Vukasović Diogen”,  u Bečmenu – objašnjavaju naši sagovornici.

Naši sagovornici zaključuju da je realizacijom ovih veoma važnih projekata sekretarijat značajno doprineo poboljšavanju kvaliteta vazduha i smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike