Institut "Jaroslav Černi": U zoni vodoizvorišta u Makišu dozvoljena gradnja

28.12.2020

14:15

0

Autor: Jovana Vrećo

Izvor: Tanjug

Izvršni direktor Instituta Dušan Ðurić kaže da je njhova studija, koja je bila jedan od osnova za izradu plana za Makiško polje, u skladu sa važećim zon

Institut "Jaroslav Černi": U zoni vodoizvorišta u Makišu dozvoljena gradnja
Insitut za vodoprivredu "Jaroslav Černi" Printscreen/ Google maps

Planom detaljne regulacije za Makiško polje predviđena je urbanizacija područja u široj zoni zaštite vodoizvorišta, kažu u Institutu za vodoprivredu “Jaroslav Černi”, koji je izradio hidrotehničku studiju, te dodaju da je u toj zoni dopuštena gradnja, uz primenu standardnih tehničkih i dodatnih mera kojima bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta.

Naime, deo javnosti tvrdi da će usvajanjem tog plana biti ugroženo vodosnabdevanje građana, a izvršni direktor Instituta Dušan Ðurić kaže da je njhova studija, koja je bila jedan od osnova za izradu plana za Makiško polje, u skladu sa važećim zonama zaštite vodoizvorišta i da po tom pitanju nema osnova za zabrinutost.

Pročitajte još:

Ðurić navodi da je rešenje o određivanju zona sanitarne zaštite izvorišta podzemnih i površinskih voda Beograda, donelo nadležno Ministarstvo zdravlja 2014. godine, na osnovu “Elaborata o zonama sanitarne zaštite podzemnih i površinskih voda vodosnabdevanja grada Beograda”, koji je izrađen u Institutu “Jaroslav Černi“ tokom 2013. godine.

Dodaje da je tim elaboratom dat i predlog mera i ograničenja unutar zona sanitarne zaštite, te da je u široj zoni zaštite dopuštena gradnja, uz primenu standardnih tehničkih mera i dodatnih mera zaštite, čime bi se obezbedila zaštita postojećeg dela izvorišta.

Kao primer beogradskih naselja unutar šire zone zaštite beogradskog izvorišta Ðurić navodi novobeogradske blokove 70, 70a, 40 i 45 koji, dodao je, egzistiraju na rastojanju manjem od 200 metara više od četiri decenije, bez ugrožavanja kvaliteta vode na bunarima.

Ðurić je rekao da se studija hidrotehničkog rešenja Makiškog polja, između ostalog, bazirala i na tom elaboratu, kao i na drugim ažuriranim podacima.

– Sa aspekta hidrotehničkih rešenja na Makiškom polju koja su bila predmet angažovanja instituta, smatramo da nema osnova za zabrinutost. Deo rešenja koji se odnosi na uspostavljene granice zona na beogradskom izvorištu, uz obaveznu primenu propisanih mera zaštite, obezbeđuje adekvatan kvalitet vode na bunarima – rekao je Ðurić za Tanjug.

Makiško polje Direkcija za građevinsko zemljište

Naveo je da dosledna primena propisanih mera zaštite omogućava da se prostor i aktivnosti unutar zona zaštite efikasno kontrolišu i dodao da veruje da su obrađivači Plana detaljne regulacije za Makiško polje odgovorno pristupili njegovoj izradi, imajući u vidu sve propisane mere i ograničenja, te da su ih se pridržavali.

Planom detaljne regulacije za Makiško polje je, između ostalog, predviđena izgradnja stambenih, komercijalnih i privrednih objekata, kao i depoa budućeg metroa, a taj plan će se pred odbornicima Skupštine grada, naći na sutrašnjoj sednici.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti