Radojičić: Sporazum o saradnji sa Sankt Peterburgom od velikog značaja za razvoj Beograda

21.09.2021

07:41 >> 07:47

0

Gradonačelnik se tokom posete Sankt Peterburgu sastao i sa zamenikom direktora Muzeja Ermitaž, budući da je potpisanim sporazumom predviđena saradnja i u ob

Radojičić: Sporazum o saradnji sa Sankt Peterburgom od velikog značaja za razvoj Beograda
Copyright Beoinfo

Sporazum o saradnji između Beograda i Sankt Peterburga, koji smo potpisali prilikom nedavne posete ovom gradu, predstavlja sjajan rezultat izuzetno dobrih odnosa koje predsednici Putin i Vučić neguju godinama unazad, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Prema njegovim rečima u sporazum su uključene oblasti trgovinske, ekonomske, socijalne, humanitarne i kulturne saradnje, kao i saradnja iz oblasti ekologije i plan zajedničkih aktivnosti do 2024. godine.

Pročitajte još

– Sankt Peterburg je u oblasti ekologije veoma uspešan grad, a tome u prilog govori podatak da se u ovom gradu prerađuje 95 odsto otpadnih voda. U tom domenu nadmašio je Helsinki, zato možemo mnogo da naučimo od njih i da njihova iskustva pretočimo u praksu – istakao je Radojičić.

Gradonačelnik se tokom posete Sankt Peterburgu sastao i sa zamenikom direktora Muzeja “Ermitaž”, budući da je potpisanim sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture.

– Vodili smo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata i o načinu da se Beograđanima približi deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja koji ima više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata. Dakle, vodili smo razgovore u dva pravca, prvi je da organizujemo izložbu eksponata “Ermitaža” u Beogradu, za čiju realizaciju će biti potrebno nešto više vremena, otprilike oko godinu dana, a drugi pravac razgovora je bio vezan za organizaciju “Dana Ermitaža” u Beogradu, što će podrazumevati sastanke stručnjaka iz Beograda i Sankt Peterburga u ovoj oblasti. Zajednički ćemo raditi na tome da u dogledno vreme realizujemo ovu našu želju i dogovore. Ovo će biti vrhunski kulturni događaji za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu – rekao je Radojičić.

On je podsetio da je povod posete Sankt Peterburgu bilo obeležavanje 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog, kao i da je delegacija Grada Beograda prisustvovala otkrivanju njegovog spomenika u sanktpeterburškoj lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

Pročitajte još

– Događaj je počeo svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. Posle liturgije zvanicama i velikom broju okupljenih građana Sankt Peterburga obratili su se predsednica Saveta Federacije pri Ruskoj dumi, punomoćni predstavnik predsednika Putina za Severozapadni region i gubernator Beglov. Patrijarh Kiril je u svojoj besedi rekao da je Aleksandar Nevski bio primer vladara koji je uspešno spojio vlast i duhovnost. Zato mi je drago da će u narednih mesec dana sličan spomenik biti postavljen i u Beogradu, u porti Crkve Aleksandra Nevskog – istakao je gradonačelnik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike