Nikodijević: Sve odluke koje donosimo rezultat su kontakta sa građanima

31.08.2021

11:16

0

Po prvi put se uvodi rečni javni saobraćaj

Nikodijević: Sve odluke koje donosimo rezultat su kontakta sa građanima
Copyright Beoinfo

Beograd je grad koji živi od turizma, ali sve odluke koje donosimo rezultat su, pre svega, kontakta sa građanima, odnosno njihovih primedbi kao i prijava Komunalne milicije, izjavio je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević povodom odluke koja je juče usvojena u gradskom parlamentu, a kojom se zabranjuje emitovanje muzike u baštama ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda radnim danima posle 22 i petkom i subotom posle 23 sata.

On je naglasio da je tokom leta često muzika iz bašta, gde je radno vreme do 24 sata radnim danima i do jedan čas vikendom, toliko glasna da stanari koji žive u okolnim zgradama ili u zgradi gde se nalazi objekat imaju problem. Zato prema ovoj odluci unutar lokala može da se čuje muzika, ali ne sme u bašti ili na terasi objekta.

Pročitajte još

– Kada bude usvojen Zakon o buci, ta oblast će biti mnogo bolje uređena. Tada će komunalni milicionari na licu mesta moći da mere buku i odmah i da izdaju kazne. Uskoro će se povećati broj komunalnih milicionara, jer je bio konkurs i oni su trenutno na obuci – rekao je Nikodijević.

Govoreći o uvođenju linijskog rečnog prevoza, podsetio je da rečni saobraćaj nikada do sada nije bio u sistemu javnog prevoza.

– Jučerašnjom odlukom stvaramo mogućnost da i rečni saobraćaj bude integrisan u sistem javnog prevoza. Imamo mrežu linija koju treba da definišemo sa nekim ko će to da radi. Siguran sam da se iz Obrenovca može brže stići rečnim saobraćajem do centra Beograda, nego autobusom ili automobilom. Stvorili smo uslove da možemo da raspišemo konkurs i da tražimo partnera za javni prevoz, s obzirom da tu delatnost ne može da obavlja GSP, nego izabrani partner. Građanima ćemo omogućiti takav sistem da „bus plus” karticom mogu da koriste čamac, autobus, tramvaj, odnosno sve vidove saobraćaja – rekao je Nikodijević.

Tanjug/Strahinja Aćimović

On se osvrnuo i na skver Milene Dravić i Dragana Nikolića i napomenuo da će skver biti završen polovinom septembra.

– Ovaj skver je na kraju Mileševske ulice i trenutno se renovira. Jučerašnjom odlukom Skupštine grada taj skver nosi naziv Milene Dravić i Dragana Nikolića, s obzirom na to da su oni skoro čitav život proveli na Vračaru. Naša ideja je da svi poznati glumci koji su nas napustili u poslednjih nekoliko godina imaju svoj kutak na Vračaru, jer su uglavnom tamo živeli. Jug Radivojević je predložio da ispred Beogradskog dramskog pozorišta napravimo pozorišni trg gde će biti murali ili biste svih glumaca koji su imali svoju ulogu u tom i drugim pozorištima – objasnio je Nikodijević.

Govoreći o Linijskom parku, on je istakao da je ideja o tome došla iz razgovora s kolegama iz Njujorka. Oni su iskoristili trasu stare železnice koja nije bila u funkciji i napravili park, što ćemo i mi uraditi po uzoru na njih.

– To je divan prostor od Beton hale do Pančevačkog mosta, koji ima 4,5 kilometra. Tuda je nekad išla železnica, a ideja je da napravimo savremeno rešenje sa unutarparkovskim površinama, šetalištima, ogromnim brojem klupa, sportskim terenima, malim fontanama, jezerima, više stotina različitih vrsta biljaka, drvećem. To će biti prostor gde će ljudi zaista moći da se opuste u samom centru grada, u najužem gradskom jezgru – naglasio je Nikodijević.

On je podsetio da linijski park ima deset celina i da su u njegovom projektovanju učestvovale naše mlade arhitekte.

Pročitajte još

– Juče smo usvojili plan koji nam omogućava da raspišemo tender i izaberemo izvođača radova. Verujem da ćemo ga izabrati u naredna dva meseca te da ćemo u novembru ili decembru početi sa realizacijom prve faze kod „25. maja” – SC „Milan Gale Muškatirović” – naglasio je Nikodijević i dodao da kada se radi neki projekat postoji i procenjena vrednost tih radova, što znači da vrednost može biti veća ili manja od procenjene, tako da će se za ovaj projekat tek videti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike