Završen skver Milene i Gage: Drveće u oktobru, skulptura na proleće (FOTO)

05.09.2021

10:11 >> 10:12

0

Tokom naredne godine uredićemo i fasade na okolnim zgradama i tada će čitav kraj biti još reprezentativniji - kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić

Završen skver Milene i Gage: Drveće u oktobru, skulptura na proleće (FOTO)
Copyright Beoinfo

Završena je rekonstrukcija skvera na uglu Mileševske i Cara Nikolaja, koji će se odlukom Skupštine grada zvati Skver Milene i Gage, po našim proslavljenim glumcima Mileni Dravić i Draganu Nikoliću, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je danas u prisustvu rukovodstva opštine Vračar, kao i komšija i prijatelja glumačkog para obišao lokaciju i istakao da je rekonstrukcija završena skoro dve nedelje pre roka.

Beoinfo

Vesić je naglasio da je bilo predviđeno da radovi budu okončani 17. septembra.

– Preostaje da se odradi finalni deo posla, da se posadi šest stabala, a to će uslediti tokom oktobra, kada počinje sezona sadnje. Tada će ovaj skver u potpunosti biti završen. Na ovaj način pokazujemo da brinemo o uređenju grada, a svi koji stanuju u blizini znaju kako je ovaj prostor izgledao pre rekonstrukcije. Tokom naredne godine uredićemo i fasade na okolnim zgradama i tada će čitav kraj biti još reprezentativniji – rekao je Vesić.

Beoinfo

On je ukazao da Grad Beograd ovim činom pokazuje da se seća Milene i Gage, koji su, kako je rekao, puno uradili za naše društvo.

– Oni su veoma značajni za razvoj beogradskog duha, kulture i društva. Skver će zvanično poneti naziv “Skver Milene i Gage” 14. oktobra, kada će biti postavljena tabla sa natpisom. Tog dana se navršava tri godine od smrti Milene Dravić, a poznato je da je Grad Beograd doneo odluku po kojoj je potrebno da prođe tri godine od smrti kako bi neko dobio ulicu ili trg u Beogradu. U međuvremenu, 17. septembra u večernjem terminu, glumci Beogradskog dramskog pozorišta napraviće omaž Mileni i Gagi. Sve građanke i građani Vračara biće pozvani, a glumci će se na taj način odužiti svojim kolegama koji sju postali večni i dobili ovaj skver – dodao je zamenik gradonačelnika.

Beoinfo

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, na ovom skveru će biti postavljena skulptura „Obraz uz obraz“, po kultnoj emisiji koja je svojevremeno emitovana i po kojoj su Milena Dravić i Dragan Nikolić postali poznati još sedamdesetih godina prošlog veka.

– Grad Beograd će u narednom periodu prvo raspisati konkurs za izradu skulpture i najkasnije do proleća ovaj skver će krasiti skulptura posvećena Mileni Dravić i Draganu Nikoliću – poručio je Vesić.

Beoinfo

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković je precizirao da uređeni skver zauzima površinu od 850 kvadratnih metara.

– Milena Dravić i Dragan Nikolić spadaju među najbolje glumce „stare“ Jugoslavije. Oni će od 14. oktobra, kada je i Dan opštine Vračar, imati svoj skver u kraju u kojem su živeli. Opština će pokrenuti inicijativu da se na ovom mestu, najmanje jednom godišnje, organizuje igranje pozorišnih predstava i večernjih matinea. Želimo da ovo bude mesto okupljanja svih građana Vračara u budućnosti – rekao je Nedeljković.

Beoinfo

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Uglješa Mrdić zahvalio je Gradu Beogradu i opštini Vračar na svim naporima i sredstvima koja su uložena u izgradnju Skvera Milene i Gage. On je istakao da su stanari zgrada koje se nalaze u blizini izuzetno zadovoljni uređenjem skvera i izrazio nadu da će novouređeni plato postati mesto okupljanja svih Vračaraca.

Dragan Ćosić, predstavnik komšija i prijatelja glumačkog para, koji su podneli inicijativu da Milena Dravić i Dragan Nikolić dobiju skver na Vračaru, rekao je da će slavni glumački par biti zauvek upamćen. On je otkrio da je prvobitna ideja bila da skver bude na drugoj lokaciji u neposrednoj blizni, ali da je na insistiranje opštine Vračar uređen veći i reprezentativniji prostor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike