Piće samo uz razgovor: Od večeras lokali na otvorenom ne smeju da puštaju muziku posle 22 sata

07.09.2021

07:30 >> 07:43

0

Autor: Jovana Vrećo

Od ove odluke izuzeti su Skadarlija, gde je dozvoljena samo akustična muzika, Ada Ciganlija i priobalje, za šta nadležni kažu da čekaju novi Zakon o buci,

Piće samo uz razgovor: Od večeras lokali na otvorenom ne smeju da puštaju muziku posle 22 sata
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Odluka o zabrani muzike u baštama radnim danima posle 22 časa, a subotom posle 23, koja je prošle sedmice usvojena na sednici Skupštine grada Beograda, stupila je danas, 7. septembra, na snagu.

Od ove odluke izuzeti su: Skadarlija, gde je dozvoljena samo akustična muzika, Ada Ciganlija i priobalje.

Za druge delove grade, kako ističu nadležni, čeka se novi Zakon o buci, koji će lokalnoj samoupravi dati široka ovlašćenja.

Tada će se, kako je najavljeno, dobiti ovlašćenja da se meri buka na licu mesta i da se zatvaraju lokali i oduzimaju sredstva sa kojih se emituje muzika.

Nadležni su sinoć i preksinoć obilazili ugostiteljske objekte u Beogradu i podsečali ih na ovu odluku.

Puno pritužbi, uvodi se red

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je, pre nekoliko dana, naglasio da će se na ovaj način uvesti red u ovu oblast, jer je poslednjih meseci bilo puno pritužbi građana na određene ugostitelje koji emituju muziku po čitavu noć, maltretiraju ljude i uopšte ne vode računa o tome da ljudi treba da žive normalno.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, novim Zakonom o buci, Grad će dobiti široka ovlašćenja u oblasti zaštite od buke.

24sedam/Goran Sivački

– Naši komunalni milicionari će moći da mere buku na licu mesta, da zatvaraju lokale, oduzimaju sredstvo sa kojeg se emituje muzika. Zato je moja poruka svima da se što pre prilagode i da sprovode mere zaštite od buke. Sekretarijat za zaštitu životne sredine uradio je različite modele zaštite od buke, zajedno sa fakultetima Beogradskog univerziteta. Na ovaj način ugostitelji mogu da rade normalno i da štite privatnost drugih ljudi. Nećemo dozvoliti da neko maltretira ljude – istakao je Vesić.

Drakonske kazne

Kada zakon bude usvojen, kao i podzakonski akti kojima će se pojedine odredbe precizirati, Komunalna milicija Grada Beograda biće opremljena mobilnim aparatima za merenje buke i na svaku prijavu građana reagovaće odmah, precizirao je Vesić.

Podsetimo, prema trenutnim propisima, maksimalni nivo buke u stambenoj zoni je 55 decibela danju i 45 tokom noći.

– Komunalni milicionari i inspektori meriće na licu mesta nivo buke i odmah izricati zaštitne mere, a jedna od njih je oduzimanje aparata ili instrumenta sa kojeg se emituje muzika. Tako ćemo da zaštitimo građane od buke i maltretiranja kojem su izloženi godinama. Ove mere su u korist većine ugostitelja koja poštuje sve propise. Naravno, oni koji su bahati biće sankcionisani – istakao je svojevremeno Vesić.

Pročitajte još:

Takođe, milicionari će moći da opomenu onoga ko krši zakon, i to prekršajnom kaznom koja neće biti ispod 150.000 dinara. Uz to, imaće ovlašćenja i da privremeno zatvore objekat, zabrane obavljanje delatnosti u nekom periodu ili da oduzmu sredstvo sa koga se emituje buka.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike