Korida na Tašmajdanu: Dan kada su Beograđani navijali za bikove!

15.01.2021

15:31 >> 08:15

0

Prema proceni medija, u publici je tog dana bilo oko 5.000 ljudi

Korida na Tašmajdanu: Dan kada su Beograđani navijali za bikove!
Copyright Printscreen/Youtube/ DRAGAN STANIĆ STANKE

Na stadionu “Tašmajdan” u Beogradu, 1971. godine, održana je prava španska korida, prvi i jedini put u nekoj evropskoj državi van Španije. Dvanaest bikova, jedan od najpoznatijih svetskih matadora, toreadori, pikadori i – krv.

Tada i nikada više, Beograđani su u svom gradu gledali špansku koridu, nesigurno klicali “ole” i žalili bika.

Prema proceni medija, u publici je tog dana bilo oko 5.000 ljudi. Budimir Novaković je prisustvovao tom spektaklu.

– Stadion je bio pun. Tribine su bile komplentno napunjene. Meni se činilo da je ograda preniska za te bikove – seća se Novaković.

Beograd je tih sedamdesetih bio grad prosperiteta. Gradili su se putevi, mostovi, stambeni blokovi. Grad je bujao i fizički i kulturno, pa španska korida koja gostuje baš u Beogradu i nije bila neko čudo.

Novinar Zoran Nikolić opisuje da su u to vreme Zapad – SAD, Britanija, Francuska svoje umetnike slale u svet oštro podeljen gvozdenom zavesom najdalje do Beograda.

– Ovde je u to vreme bilo pola Holivuda. Čak će se i Istok usuditi da svoje elitne orkestre, balete šalje do Beograda. Da ste, recimo, tada kao moji roditelji šetali Terazijama mogli ste da sretnete Ričarda Bartona, Liz Tejlor, da se sapletete o Kirka Daglasa, a da vam Lorens Olivije u Narodnom pozorištu glumi Otela – ističe Nikolić.

Ipak, publika u Beogradu nije baš najbolje shvatila umetnost koride. Zagrebački “Vijesnik” te godine predviđa da će korida biti klanica.

Foto: Facebook/Zanimljivosti u Beogradu

– Bit će to tužan prizor. Pod našim nebom, pred našom publikom, mitologija bikove smrti bit će tek mesarski udarac mačem, finesa toreadorovog držanja, tek smiješni balet jednog mršavka, dostojanstvo bika, tek glupost životinje – piše “Vijesnik”.

Toreadori Luis Miguel Domingin, Robert Pilas i Alfred Konde dočekani su u Beogradu uz špansku muziku. Međutim, proročanstvo “Vijesnika” se ostvarilo. Publika je bila zbunjena i zviždala je kada su pikadori zabadali koplja bikovima u vrat. Vikali su “ole” kada je matador izgubio ravnotežu i pao na kolena, a bik ga zakačio rogovima.

– Palilula nije znala da se odluči da li će da viče “ole” ili će da navija za bika ili za matadora. Veliki deo je sekirao španske izvođače, jer je publika očigledno bila na strani bika – kaže Nikolić.

Budimir Novaković se seća da publika nije znala za koga da navija.

– Dovoljno je bilo da jedan vikne “ole” i svi se deru “ole”, a ne znaju zašto. Bikovi su dovoženi niz rampu kod Pete beogradske gimnazije i puštani iz kaveza kroz prolaz kojim se išlo u diskoteku ‘Cepelin’. Taj prolaz bio je obložen ogledalima, ali su ih prekrili daskama, da bikovi ne bi kidisali na svoje odraze u ogledalu – kaže Novaković.

Dvanaest bikova stiglo je iz Španije u Beograd i svi su bili smešteni na Torlaku, a došli su brižljivo isplaniranom trasom. Podrobno je ispitano da li je bilo stočnih bolesti u poslednjih pola godine putem kojim će doći, kako bi se izbegla bilo koja vrsta rizika. Čak su im se i hrana i voda služile na samo određenim stanicama. Dobijali su redovno i vitaminske injekcije.

Foto: Facebook/Zanimljivosti o Beogradu

Kraj života španskog bika u areni beogradsku publiku ostavio je bez daha.

– U trenutku prve eutanazije bika je zavladao tajac. Očigledno je smrt predivne životinje delovala i na nas. Osećao sam se prazno – ističe Novaković.

Nikolić objašnjava da je u Srbiji kategorija blago, vezana za životinje, za kravu.

– Domaćinstvo koje je imalo kravu je imalo garanciju da će preživeti godinu, obezbediće im hranu. Mi tih godina postajemo urbani, ali smo korenima ruralni i sećamo se toga. Obredno ubijanje životinja nije bilo nimalo prijatno – kaže Nikolić.

Specijalitet u restoranima nadomak koride je rep ubijenog bika. Nije zapisano ko je pojeo repove palih bikova na Tašmajdanu, ali novine prenose da ovaj, čak i za bogatu prestonicu preskup događaj, nije prošao bez malverzacija.

Printscreen/RTS

Pisalo se o stotinama hiljada proneverih dinara, u vremenu u kome su ulaznice koje su koštale 100 i 200 dinara bile preskupe. Preduzeće “Montenegro promet”, koje je na sebe prvobitno preuzelo organizaciju događaja, završilo je na sudu, pa je organizaciju koride iz čabra vadilo drugo preuzeće “Zadrugar”.

Kralj sa crvenim plaštom vratio se živ u Španiju, sa lakšim povredama koje je zadobio kada ga je bik baš u Beogradu zakačio rogovima, a sličan spektakl Beograd više nikada nije video.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike