Pešaci, oprez: Gredama i ciglama čuvaju parking-mesta (FOTO)

15.01.2021

08:00 >> 08:12

0

Za zauzimanje trotoara bez odgovarajućeg rešenja Sekretarijata za saobraćaj propisane su kazne od 10.000 do čak tri miliona dinara

Pešaci, oprez: Gredama i ciglama čuvaju parking-mesta (FOTO)
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Nepropisno parkiranja učestala je pojava na prestoničkim ulicama, te se brojni stanari kuća i stanova samostalno snalaze – na trotoare postavljaju grede, stolice, prazne gajbe, pa čak i flaše s vodom kako bi sačuvali parking-mesto. Međutim, da li je takav način zauzimanja javne površine u skladu sa zakonom?

Naime, ubrzana izgradnja u prestonici, veliki broj građana koji se stalno doseljava u Beograd, ali i povećan broj vozila na ulicama, smanjili su broj slobodnih parking-mesta, pa vozači često svoje četvorotočkaše nepropisno parkiraju.

Zbog toga se mnogi dovijaju kako bi “odbranili” nešto što i nije njihovo – trotoar ispred svog ulaza. Osim što nemaju pravo da to rade, oni istovremeno ometaju pešake koji, umesto da se kreću trotoarom, moraju da, zaobilazeći improvizovane prepreke, hodaju ulicom.

Takav slučaj zabeležen je i u Ulici braće Kovač, na opštini Voždovac, gde su vlasnici nekih kuća postavili drvene grede i stubiće na trotoaru kako bi sačuvali sebi parking-mesto.

U Sekretarijatu za saobraćaj za 24sedam kažu da zauzeće javne saobraćajne površine, tačnije trotoara, nije dozvoljeno bez njihovog odobrenja (rešenja).

– To se odnosi i na postavljanje stubića ili rampi na trotoaru radi parkiranja, a kaznene mere su propisane u Odluci o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada Beograda – rekli su u Sekretarijatu.

Ovom odlukom predviđene su novčane kazne od 10.000 do 150.000 dinara za građane, od 100.000 do 500.000 za preduzetnike, a od 300.000 do čak 3.000.000 dinara za preduzeća koja privremeno ili trajno zauzmu javni put.

Slučaj na Voždovcu nije usamljen, već se takvi primeri mogu videti na velikom broju saobraćajnica širom Beograda, gde obeleženo mesto za parking “čuvaju” cigle, betonski blokovi i drugi rekviziti.

Pročitajte još

Građani ovakav vid samoinicijalnog “čuvanja” parking-mesta mogu prijaviti Komunalnoj miliciji, ali i Sekretarijatu za inspekcijske poslove – Odeljenju za ulice i puteve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike