Stanisavljevićeva: Dnevne centre za mesec dana koristilo više od 300 lica bez doma

15.01.2021

11:45 >> 11:34

0

Pokrenuli smo otvoreni koncept sistema socijalne zaštite, jer ne želi svako lice koje nema krov nad glavom da ide u smeštaj - kaže gradska sekretarka za soc

Stanisavljevićeva: Dnevne centre za mesec dana koristilo više od 300 lica bez doma
Copyright Beoinfo

Grad Beograd je na vreme obezbedio dodatne kapacitete za prihvat beskućnika kako bi svi kojima je potrebna pomoć bili zbrinuti, rekla je danas gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

– Osim Prihvatilišta za odrasla i stara lica u Kumodraškoj ulici, obezbedili smo i dva dodatna objekta sa kapacitetom od 40 kreveta. Pokrenuli smo otvoreni koncept sistema socijalne zaštite, jer ne želi svako lice koje nema krov nad glavom da ide u smeštaj – istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je podsetila da je u nepunih mesec dana rada u Sazonovoj i Solunskoj uslugu koristilo 313 lica, kao i da je u saradnji sa Crvenim krstom odštampan liflet koji upućuje korisnike kako da što bolje iskoriste svoja prava.

Ilustracija/Pixabay

– Važnu ulogu u sistemu socijalne zaštite ima i 550 gerontodomaćica koje brinu o više od 2.300 najstarijih sugrađana. One su stalno sa svojim korisnicima i usloga nikome nije prekinuta – rekla je gradska sekretarka.

Govoreći o imunizaciji, Nataša Stanisavljević je podsetila da Ministarstvo zdravlja vodi celu akciju, a da će Grad Beograd putem kol centara u svakoj opštini omogućiti onim korisnicima koji nemaju prevoz da se prevezu do mesta za imunizaciju.

– Grad Beograd kao odgovorna samouprava daje svoju potpunu podršku – ministarstvu je ponuđeno i 17 dodatnih punktova za imunizaciju. Važno nam je da najstarijim sugrađanima obezbedimo sve potrebne uslove, a podsetiću da imamo potrebno iskustvo jer smo tokom vanrednog stanja za nekoliko nedelja podelili više od 175.000 paketa najstarijim i drugima koji su bili socijalno ugroženi – kazala je Stanisavljevićeva.

Gradska sekretarka je naglasila da će ove godine početi izgradnja novog objekta u Prihvatilištu za odrasla i stara lica, kako bi se proširili kapaciteti.

Beoinfo

– Ugovor za projektovanje je potpisan i zadovoljni smo što smo uspeli da rešimo ovaj problem. Nastavljamo i sa obnovom ustanova socijalne zaštite, počećemo gradnju novog objekta za decu sa smetnjama u razvoju, novog centra za socijalni rad i nastaviti rekonstrukciju postojećih. Ove godine pokrenuli smo i pomoć od 50 miliona dinara za lica koja koriste novčanu socijalnu pomoć i koja nisu radno sposobna, a dodatna pomoć od 10.000 dinara uvedena je i licima starijim od 65 godina koja nemaju nikakva druga primanja sem socijalne pomoći – rekla je Nataša Stanisavljević.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike