Skok u ledeno jezero: Danas će se u Beogradu plivati za Časni krst samo na jednoj lokaciji

19.01.2021

08:09 >> 08:24

0

Autor: Jovana Vrećo

Zbog epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa najhrabriji plivači odmeriće snage na Adi Ciganliji, a tradicionalne bogojavljanjske litije ove godine n

Skok u ledeno jezero: Danas će se u Beogradu plivati za Časni krst samo na jednoj lokaciji
Copyright Profimedia

Tradicionalno plivanje za Časni krst na današnji praznik, Bogojavljenje, zbog epidemioloških mera biće organizovano samo na beogradskoj Adi Ciganliji.

Niz od čak 23 godine neće biti prekinut jedino na toj lokaciji.

Prethodnih godina, plivači su se borili za Časni krst plivajući u dužini od 33 metra na nekoliko mesta u Beogradu. Pored Ade Ciganlije, plivanje se održavalo na još sedam lokacija: u Zemunu, na Dorćolu, jezeru Očagi, Zabrežju, Dunavskom keju u Grockoj, ali i bazenu “Tašmajdan” (za decu).

Na Adi pliva 12 plivača

Na Adi Ciganliji će se danas plivati za bogojavljenski krst, potvrdio je juče za Tanjug starešina Hrama Svetog Ðorđa na Čukarici protejerej-stavrofor Časlav Marinković.

Prema njegovim rečima, plivaće 12 plivača, a prisustvovaće vladika remezijanski Stefan i nekoliko sveštenika. Tradicionalne litije ove godine neće biti.

– Ove godine plivanje će biti revijalnog karaktera – kazao je vladika Stefan za Tanjug.

Profimedia

Prošle godine, Zvezdarac Stevan Stojiljković (15) prvi je doplivao do  Bogojavljenskog krsta u Zemunu, dok je Đorđe Racković, student treće godine Vojne akademije, bio pobednik na Adi Ciganliji. Borba za Časni krst održana 2020. godine bila je posvećena junacima sa Košara.

Veliki praznik

Vernici na Bogojavljenje ulaze u ledenu vodu. Dok se u nekim zemljama pliva za Časni krst, kao u Srbiji, u drugim vernici potapaju tri puta celo telo u reci.

Veruje se da ulazak u vodu donosi dobro zdravlje i spira grehe.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tada su se prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Sveti duh. U hramovima se osvećuje voda koju vernici nose kućama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike