"Epidemija pokazala značaj domova zdravlja": Za nedelju dana 25 hiljada pregleda

19.01.2021

13:40

0

Sve oči trenutno su uprte u izgradnju zdravstvene ustanove u Borči, čije se otvaranje očekuje do kraja februara - rekao je gradonačelnik Beograda

"Epidemija pokazala značaj domova zdravlja": Za nedelju dana 25 hiljada pregleda
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

“Epidemija je pokazala značaj domova zdravlja, zbog čega je važno njihovo preuređenje i izgradnja novih ustanova primarne zdravstvene zaštite. Takođe, u protekoj nedelji u prestonici je obavljeno više od 25 hiljada pregleda zbog sumnje na postojanje korone”, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Prema njegovim rečima, čak 95,6 odsto od ukupno uzetih briseva u Beogradu urađeno je upravo u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Prof. dr Zoran Radojičić Tanjug/Zoran Žestić

– Zaposleni u domovima zdravlja rade bez pauze od pojave virusa korona, a medicinari će sada imati i veliku misiju pred sobom, jer je upravo njima poverena vakcinacija protiv „nevidljivog neprijatelja”. Nažalost, strašna pandemija kovida-19 nam je u praksi pokazala da je naše opredeljenje s ciljem dodatnog razvoja primarne zdravstvene zaštite potpuno ispravno – rekao je Radojičić za dnevni list “Politika”.

Njemu kao lekaru pitanje zdravstvene zaštite ima nemerljiv značaj, a kao gradonačelniku veliku privilegiju da donosi važne odluke o organizaciji i realizaciji projekata koji unapređuju taj sistem.

Tanjug/Tara Radovanović

– Jedan od njih realizovan je početkom prošle godine kada je otvoreno novo krilo Doma zdravlja “Obrenovac”. U pitanju je projekat vredan oko 250 miliona dinara. Na ovaj način znatno je unapređena usluga koju 75 hiljada Obrenovčana dobija kada govorimo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Radi se o objektu površine oko 2.100 kvadrata, a u okviru kojeg smo dobili novu hitnu službu, opštu medicinu i kućnu negu. Novo krilo imaće 14 ambulanti i čekaonica, a pasarelom je povezano sa starom zgradom u kojoj su specijalističke službe. Kao lekar koji svoj profesionalni angažman vezujem za tercijarni nivo zdravstvene zaštite, imam veliko poštovanje prema kolegama koje rade na primarnom nivou. Za pojedinca je, kao i za sistem, kvalitetna usluga koja se pruža u prvom kontaktu sa lekarom od velikog značaja za dalji tok lečenja i pametno raspolaganje resursima koje imamo – napominje gradonačelnik.

Beoinfo

On je naglasio da su trenutno sve oči uprte u izgradnju doma zdravlja u Borči, čije se otvaranje očekuje do kraja februara.

– U ovaj objekat, koji će imati oko sedam hiljada kvadratnih metara, uloženo je oko 77 miliona dinara, kako bi oko 100 hiljada sugrađana iz ovog dela Beograda moglo da dobije potrebnu medicinsku pomoć. Novi dom zdravlja u Borči zapošljavaće 40 lekara i 90 medicinskih sestara i drugog osoblja. Za Grad, kao jedan veliki sistem, ulaganje u infrastrukturne projekte predstavlja neophodnu bazu za razvoj kvaliteta usluga. Sve ovo je preduslov za zadovoljstvo građana i unapređenje kvaliteta života stanovnika glavnog grada – kazao je prvi čovek prestonice.

Pročitajte još

On je istakao da je nedavno obišao i završne radove na novoj zdravstvenoj stanici u Ugrinovcima, koja je ogranak Doma zdravlja “Zemun”.

– Ukupna vrednost investicije je oko 230 miliona dinara. Objekat je završen u konstruktivnom smislu, građevinsko-zanatski radovi su u završnoj fazi, a u toku su i završna ispitivanja ugrađenih instalacija. Na ovom mestu građanima Ugrinovaca na raspolaganju će biti služba za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, služba opšte medicine, služba za zdravstvenu zaštitu žena, savetovalište za trudnice, služba za polivalentnu patronažu, služba laboratorijske dijagnostike, stomatološka služba, apoteka i druge tehničke službe. Ne treba posebno isticati koliko su građanima značajni ovakvi projekti koji lekare dovode u komšiluk. Sve to još više dobija na značaju imajući u vidu realizaciju ideje o jednakom razvoju svih beogradskih opština – rekao je Radojičić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike