Vlada Srbije donela odluku: Utvrđene moguće građevinske intervencije u zoni Ulice kneza Miloša

20.01.2021

07:30 >> 07:26

0

Zavoda za zaštitu spomenika kulture izdaje uslove pod kojima može da se radi, a nakon toga je potrebna i saglasnost na projekat i dokumentaciju

Vlada Srbije donela odluku: Utvrđene moguće građevinske intervencije u zoni Ulice kneza Miloša
kneza milosa prazna ulica - Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Odlukom Vlade Srbije, utvrđene su moguće intervencije u zoni Ulice kneza Miloša, izjavio je sinoć glavni gradski urbanista Marko Stojčić i dodao da će ta odluka pomoći gradu, ali i investitorima i vlasnicima parcela da znaju da li su moguće intervencije i kakve.

U zoni ulica Kneza Miloša, Resavske i Sarajevske postoje objekti koji su odlukom Vlade Srbije zaštićeni kao deo kulturno-istorijske celine, a prema rečima Stojčića, to je razlog zašto ne mogu ni da se ruše niti da se na njima interveniše.

– Ima objekata gde je to moguće, kao što je to bio slučaj sa zgradom ambasade SAD. Ova odluka Vlade Srbije pomoći će gradu, ali i investitorima, odnosno vlasnicima parcela, da jasno znaju da li i šta su moguće intervencije – rekao je Stojčić.

Marko Stojčić Printscreen/N1

Pojasnio je da će za svaku intervenciju na objektima, krovu, fasadi, zajedničkim prostorijama biti potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koju će morati da dobiju i investitori i građani.

Zavod izdaje uslove pod kojima može da se radi, a nakon toga je potrebna i saglasnost na projekat i dokumentaciju.

To, objasnio je Stojčić, ne znači da su na pojedinim objektima zabranjeni radovi, već da postoje jasno definisane mere zaštite.

Pročitajte još:

Dodao je da se odluka odnosi na objekte, ali ne i na planiranu podzemnu garažu.

– Taj projekat je još uvek pod određenom revizijom, pre svega zbog problema korišćenja Ulice kneza Miloša tokom gradnje. Još nije doneta odluka da li će podzemna garaža biti tu ili na jednoj od slobodnih parcela, konkretno na parceli pored Ministarstva spoljnih poslova – naveo je Stojčić.

Kako je rekao, konačna odluka biće doneta u naredna dva meseca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike